Column

Bent u chantabel, burger?

Alles wat ik twitter, mail en telefoneer, wordt dus afgeluisterd. Ben ik nu chantabel?

Om heel eerlijk te zijn: ja. Mijn schaatsen reden niet altijd recht, ik heb contacten gehad met personen voor wie de beugelmaat te klein was, en ik heb ook wel plannen gesmeed waar een illegaal kantje aan zat.

Tot nu toe heeft niemand iets ontdekt. Toch?

Maar stel dat de overheid mij wil chanteren...

Is dat gek?

Ik kende indertijd cartoonist Gregorius Nekschot. Hij tekende na de moord op Theo van Gogh cartoons waarin Allah, moslims en de islam belachelijk werden gemaakt.

Ik had nooit kunnen bevroeden dat de overheid, en dan vooral het ministerie van Justitie, achter hem aan zat. Op de dag dat mijn vertrouwen in de rechtstaat totaal naar de gallemiezen werd geholpen, werd Gregorius gearresteerd en vastgezet in een cel.

Om zijn tekeningen.

Het ministerie van Justitie bleek ruim een jaar achter hem aan gezeten te hebben en een speciale commissie te hebben gevormd om hem in de gaten te houden! Ik mailde destijds met Nekschot!

De overheid luistert mij af, maar wil niet zeggen hoe en met wat en waarom. Binnenlandse Zaken werkt samen met de NSA, de Amerikaanse geheime dienst. Er is een controlerende commissie-stiekem, maar die is net zo gemakkelijk om de tuin te leiden als een kind van twee.

Maar ík kom toch nooit tegenover de overheid te staan?

O nee? Ik ben columnist en republikein. Een columnist is net zoiets als een cartoonist, maar dan met woorden. En een republikein wil dat de voorzitter van de Raad van State opstapt. Ik ben bij uitstek iemand om in de gaten te houden.

De overheid kan mij gemakkelijk chanteren. Ze kan mijn huwelijk kapotmaken, me zwartmaken bij mijn werk, me onder druk zetten wat ze wil.

Zal dat nooit gebeuren?

Misschien wil onze overheid mij niet in de gaten houden, maar hoe zal dat in een verenigd Europa gaan? Is Frankrijk net zo ruimdenkend als wij? Of Spanje? Of Turkije? Of Polen? Of Hongarije? Wat heeft Binnenlandse Zaken dán nog te vertellen?

En als de democratie nu eens op een democratische manier wordt afgeschaft? Of de sharia wordt democratisch ingevoerd, zoals Piet Hein Donner als minister eens suggereerde. Hoe veilig ben ik dan?

Bent u chantabel, burger?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden