Plus

Benny Sings is een wereldwijde popster met een papadag

Vier dagen per week maakt hij muziek in zijn Amsterdamse studio. 'Ik heb het leukste werk dat er is, maar ik zie het echt als baan.' City Pop van Benny Sings verschijnt deze vrijdag.

Benny Sings in Japan, waar hij bekender is dan in Nederland. 'City pop is er een genre, precies het soort muziek waar ik van houd.' Beeld Takuroh Toyama
Benny Sings in Japan, waar hij bekender is dan in Nederland. 'City pop is er een genre, precies het soort muziek waar ik van houd.'Beeld Takuroh Toyama

En toen bleek onlangs ook de Amerikaanse superster John Mayer een fan te zijn van Benny Sings. 'Ooooh, this is nice,' schreef Mayer over Not Enough, de nieuwe single van de Amsterdammer.

Die is er verguld mee: "Ik luister niet heel vaak naar John Mayers muziek, maar ik volg de laatste tijd op YouTube wel zijn clinics over songwriting. In het land der songschrijvers is hij de koning. Als zo iemand zegt dat hij een liedje van je goed vindt, is dat alsof je wordt geridderd."

Het gebeurt Benny Sings (geboren als Tim van Berkenstein, 1977) vaker dat hij lof ontvangt van voorname collega's uit het buitenland. Uit Amerika en Engeland, maar ook uit Japan, waar hij bekender is dan in Nederland.

Is het niet frustrerend dat hier veel mensen geen idee hebben wie hij is? "Japan is een verhaal apart, maar in andere landen is het niet veel anders dan in Nederland. Ook daar kennen de meeste mensen me niet, maar wereldwijd is er net als hier een kleine groep die mijn muziek ziet zitten."

Keldergewelf
We spreken Benny Sings in zijn Amsterdamse studio waar hij in zijn eentje City Pop opnam, zijn zesde studioalbum, met als vanouds heel verzorgde, soulvolle pop. De studio is gevestigd in een oud keldergewelf onder de Prins Hendrikkade.

Het daglicht perst zich er, zoals Benny Sings het uitdrukt, met moeite naar binnen. "Een tram rijdt er gelukkig niet over de Prins Hendrikkade, maar ik hoor soms héél ver weg wel de bussen. Heel duidelijk hoor ik af en toe de hoge hakken van dames die over de brug lopen."

Vier dagen per week is Benny Sings in de studio te vinden, elke dag bij voorkeur netjes van 9 tot 5. "Voorheen had ik een vijfdaagse werkweek, tegenwoordig heb ik een papadag. I

n het weekend werk ik nooit, 's nachts al helemaal niet. Ik heb het leukste werk van de wereld, maar ik zie het echt als een baan. Er moet geld worden verdiend, zeker nu ik vader ben. Dat lukt goed."

Huisproducer
Behalve aan zijn eigen muziek verdient Benny Sings ook aan zijn werk met anderen - hij was lang de huisproducer van het Amsterdamse ­label Dox Records. Daarnaast vinden zijn composities hun weg in de reclame- en filmwereld.

"Lang hield alles elkaar in evenwicht, maar Benny Sings wordt steeds belangrijker. Er is weer behoefte aan warme en vrolijke muziek. Meerdere buitenlandse platenmaatschappijen waren de laatste twee jaar in me geïnteresseerd. Ik heb gekozen voor Stones Throw, een heel cool Amerikaanse label dat, net als ik, wortels in de hiphop heeft en dat altijd een grote inspiratie is geweest."

In Japan verschijnt het album City Pop onder de naam City Melody.

"Omdat 'city pop' daar een genre is. Er wordt precies het soort muziek onder verstaan, waar ik van houd: lekker slick, alles heeft een glans, maar het is ook groovy. In het Westen wordt mijn muziek vaak 'yacht rock' genoemd of 'AOR': adult-oriented rock. Vind ik best, maar ik heb niks met rock, ik houd niet van gitaren. City pop dekt de lading het best."

Wat heeft hij tegen gitaren?

Plattelandsmuziek
"Nou ja, ik gebruik ze zelf ook, maar waar ik niet tegen kan zijn harde gitaren, rockgitaristen met hun distortion. Ik vind dat lelijk, ik word er ook onrustig van. Rock-'n-roll is wat mij betreft plattelandsmuziek, ik maak stadsmuziek. Als jongen hield ik ook al niet van rock. Het waren de jaren negentig, op school hield iedereen van grunge, ik had ook linkse ouders, dus het was lekker recal­citrant dat mijn vrienden en ik juist van gladde, zogenaamd foute muziek hielden."

Van hiphop hield en houdt hij wel. "Dat hoor je bij Benny Sings terug. De kick en de snare zijn altijd hard, net als de bas."

Bij het verschijnen van het nieuwe album hoort een tournee. Heel uitgebreid is die City Pop Tour niet. Eind deze maand is er een optreden in Los Angeles en ook een in New York, in april volgt een show in het Amsterdamse Bitterzoet en dat is het.

null Beeld Takuroh Toyama
Beeld Takuroh Toyama

Benny Sings lacht. "We hebben in Tokio opgetreden en er komt nog iets in Londen en Parijs."

Optreden is voor hem niet alleen maar genieten.

"Ik vind het feestje eromheen fantastisch, toeren is alsof ik op vakantie ben, maar dat uurtje op het podium is wel heel hard werken. Ik ben gewoon niet echt zo'n zanger. Op de plaat klinkt het overtuigend, maar ik neem alles zin voor zin op. Ik ben niet iemand die voor een publiek gaat staan en laat zien hoe ver hij kan springen. Ik ben geen virtuoos, mijn muziek is heel bedacht. Ik moet maanden repeteren om live als zanger een beetje acceptabel te klinken."

Benny Sings: City Pop is nu verkrijgbaar. Zijn ­concert in Bitterzoet op 11/4 is uitverkocht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden