Update

Benelux-landen erkennen gezag Libische rebellen

De Benelux-landen erkennen de Nationale Overgangsraad van de Libische rebellen als de voorlopige 'legitieme vertegenwoordiger van het Libische volk'. Dat hebben de ministers van Buitenlandse Zaken van de Benelux vandaag bekendgemaakt, na een gezamenlijke ontmoeting in Brussel met de leider van de raad, Mahmoud Jibril.

Een Libische rebel.Beeld reuters

Minister Rosenthal is vandaag in Brussel om samen met zijn Benelux-collega's te praten met vertegenwoordigers van de Transtional Councel (Overgangsraad) van Libië.

Ook de minister van Buitenlandse Zaken van Luxemburg bevestigde het nieuws. 'Dit is een gemeenschappelijk standpunt van de drie landen.'

Tegen erkenning
Den Haag was tot nog toe tegen erkenning van de raad. De erkenning geldt voor de duur van de 'transitie', de periode tot dictator Kadhafi van het toneel is verdwenen en er een 'vrij een democratisch Libië tot stand is gekomen'.

Nederland was steeds tegen erkenning van de raad, omdat Den Haag alleen staten en geen regeringen erkent. Van een formele erkenning is volgens Rosenthal ook geen sprake. 'Maar met dit besluit geven wij aan dat wij groot vertrouwen hebben in de wijze waarop Jibril de overgangsraad leidt. De raad verdient onze steun in de rug.'

De Benelux-landen hebben vooral waardering voor de manier waarop Jibril probeert allerlei politieke groeperingen in Libië onder één noemer te verenigen.

De Benelux heeft vooral waardering voor de manier waarop Jibril probeert allerlei politieke groeperingen in Libië onder één noemer te verenigen. Jibril prees de Benelux voor haar 'moedige besluit'. 'We zullen dit nooit vergeten.' Hij vroeg opnieuw om meer geld voor de zwaar getroffen Libische bevolking, 'voordat het te laat is.'

De raad wil dat daartoe tegoeden van het Kadhafiregime die door de EU zijn bevroren, worden vrijgegeven. Minister Rosenthal zei dat onderzocht wordt of dat juridisch wel kan. 'Dat ligt internationaal-rechtelijk erg moeilijk.'

Niet bedoeld voor wapens
Het onderwerp staat hoog op de agenda van de Contactgroep voor Libië, die vrijdag in Istanbul bijeenkomt om te praten over de toekomst van Libië na Kadhafi. Rosenthal vertegenwoordigt daar de Benelux. Eventuele financiële steun moet volgens hem alleen de Libische bevolking ten goede komen. Het is niet bedoeld voor wapens. De Beneluxlanden achten wapenleveranties in strijd met de VN-resolutie over Libië. Jibril wees er echter op dat andere landen op grond van diezelfde resolutie wél wapens leveren.

Op het hoofdkwartier van de NAVO praten vertegenwoordigers van de Libische Overgangsraad, die gevestigd is in Benghazi, met de 28 NAVO-leden. Later vandaag staat ook nog een ontmoeting gepland met de voorzitter van de Europese Commissie, Barosso.

Minister Rosenthal was vorige week nog in Afghanistan.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden