Benefiet voor uitgeprocedeerde asielzoekers in Roest

In Amsterdam Roest vindt op 17 maart een benefiet plaats voor de bewoners van De Vluchtkerk. Een benefiet vol kunst, live muziek en dj's. Deze activiteiten vragen aandacht en geld voor de uitzichtloze situatie van de vluchtelingen.

De Vluchtkerk. Beeld ANP
De Vluchtkerk.Beeld ANP

Tijdens het benefiet zijn er onder meer een kunstexpositie en een silent auction. Ook zijn er optredens van Bells of Youth en is er Afrikaanse zang en djembés. Het gedoneerde geld deze dag wordt gestort op de rekening van De Vluchtkerk.

De Vluchtkerk, gevestigd in de Sint Josephkerk in Amsterdam West, geeft sinds december een huis aan de 120 vluchtelingen van 'Wij zijn hier'. Wij zijn hier voerde onder andere actie door het opzetten van een tentenkamp in Osdorp. Op 30 november werd het kamp met de uitgeprocedeerde asielzoekers in Amsterdam Osdorp ontruimt. Met hulp van het Studenten Kraak Spreekuur, een onderdeel van de Amsterdamse kraakbeweging, trokken de vluchtelingen in de leegstaande St. Jozefkerk inmiddels de Vluchtkerk genoemd.

In de maand december werd De Vluchtkerk opgebouwd, hij was nog niet leefbaar. Voorzieningen als warm water, douches, keuken, verwarming en slaapplekken waren niet aanwezig. Honderden mensen hielpen mee dit te realiseren.

De vluchtelingen van 'Wij zijn hier' voeren actie om het falend asielbeleid aan te pakken. Ze willen het probleem van illegaliteit zichtbaar maken voor de Nederlandse regering. De bewoners van De Vluchtkerk kiezen ervoor om actie te voeren in een groep, zodat ze niet weer in de anonimiteit verdwijnen.

De vluchtelingen gaven op 10 februari een optreden met hun band in Paradiso.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden