Benefiet moet muziekplatform DJBroadcast redden

Online muziekplatform DJBroadcast dreigt ter ziele te gaan. Vier trouwe lezers stropen de mouwen op voor het behoud van het platform en organiseren een benefietconcert.

Bericht op de website van DJBroadcast op 15 november. Beeld Djbroadcast.net
Bericht op de website van DJBroadcast op 15 november.Beeld Djbroadcast.net

Broers Siemen (21), Vincent (23) en Rens (24) Tenzer besloten met vriend Dilen Heemskerk (22) actie te ondernemen om DJBroadcast te redden. Samen met hoofdredacteur Eelco Couvreur (33) maken ze plannen voor een benefiet in brouwerij Oedipus.

Couvreur: "Het platform schrijft over de ontwikkelingen in de elektronische muziek. Jonge bedrijfjes, producers, dj's, kunstenaars en artiesten komen aan bod. Uit heel Nederland, maar vooral uit Amsterdam." Het platform en twee Engelstalige magazines werden uitgegeven door Blueprint Media. Omdat DJ Broadcast er al veertien jaar niet in slaagt winst te maken, stopt Blueprint Media met de uitgave.

Met z'n vieren organiseerden de initiatiefnemers van het benefietconcert al geruime tijd feesten als evenementenorganisatie Buitengewoon. "Ik zat thuis en ik las dat Blueprint Media stopt met de uitgave van DJBroadcast," zegt Rens Tenzer. "We kennen Eelco Couvreur niet persoonlijk, maar we vinden het belangrijk voor de muziekjournalistiek dat een initiatief als dit blijft bestaan."

Clickbait
Op 15 november verscheen het bericht 'DJBroadcast is dood, lang leve DJBroadcast!'"Het platform heeft het sinds de lancering zwaar gehad, we spelen al sinds het eerste jaar niet meer quitte," zegt Couvreur. "Het heeft te maken met het verdienmodel." De website draait op clickbait; geld wordt verdiend op basis van het aantal mensen dat op de artikelen klikt. Er verschijnen te weinig gesponsorde artikelen op de website.

"Maar juist dat maakt het platform onmisbaar," zegt Vincent Tenzer. "Een platform dat niet draait op de inkomsten van gesponsorde content, maar op de geestdrift om onze beleefwereld te documenteren. Daarmee onderscheiden ze zich van andere platforms die muziekjournalistiek bedrijven." Het totale bedrag dat moet worden opgehaald om het platform nog een jaar draaiende te houden is 45.000 euro.

Ze klopten overal aan voor een bijdrage en hulp kregen ze van alle kanten. "Iedereen die we spraken wilde helpen," zegt Vincent Tenzer. Achttien binnenlandse en buitenlandse dj's draaien gratis. Brouwerij Oedipus in Noord verschaft de locatie en draagt een deel van de winst af. Blue Sigma levert gratis licht- en geluidinstallaties. Fotografen Laila Cohen en Laisa Maria verzorgen het beeld.

Sterke clubcultuur
Misschien komt de reddingsactie te laat en halen ze niet genoeg donaties op om DJBroadcast te redden. Maar voor Couvreur maakt de actie op zichzelf al veel goed: "Ook al halen we het bedrag niet, het geeft wel aan dat er een sterke clubcultuur heerst in Amsterdam en dat we elkaar willen helpen."

"De elektronischemuziekwereld in Amsterdam wordt gedragen door een aantal kleine, maar sterke, initiatieven die elkaar goed kennen," zegt Vincent Tenzer. "Het is net als een ketting. Als er een schakel tussenuit valt gaat de kracht van de hele ketting verloren. Dat mag niet gebeuren."

De Benefietdag vindt 11 december plaats in de Oedipus Brouwerij, Gedempt Hamerkanaal 85 van 13.00-01.00 uur. Kaarten €15, meer mag. Muziek van onder andere Mark du Mosch, Interstellar Funk en Thomas Martojo

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden