Bende zette kinderen aan tot stelen in Amsterdam

De politie heeft vorige week een man en een vrouw in Spanje gearresteerd in een groot internationaal onderzoek naar kinderhandel en -uitbuiting. Dat begon in het voorjaar van 2015 in Amsterdam, nadat de politie zag dat kinderen werden gebruikt om te stelen, bijvoorbeeld op Amsterdam CS.

Beeld anp

De twee verdachten komen uit voormalig Joegoslavië. Ze zouden zich schuldig hebben gemaakt aan mensenhandel en deelname aan een criminele organisatie. Ze maken waarschijnlijk deel uit van een groter netwerk.

De Amsterdamse politie startte een onderzoek nadat steeds volwassenen opdoken die stelende kinderen leken aan te sturen. Het waren elke keer dezelfde jongeren die werden opgepakt, zegt Arthur de Rijk, onderzoeksleider van de politie, in nrc next. "Telkens weer dezelfde koppies. Sommige kinderen stonden met 35 verschillende identiteiten in onze computer."

Later bleek dat de kinderen in het hele land actief zijn, waarna het onderzoek werd uitgebreid.

Het onderzoeksteam heeft momenteel zicht op vier netwerken in Nederland, die hier zeker twintig kinderen vasthouden en aansturen. De kinderen tussen de 8 en 16 jaar zouden in landen als Bosnië, Kroatië en andere delen van voormalig Joegoslavië worden geronseld.

300 kinderen
De criminele bendes zouden ook actief zijn in het buitenland. Het Nederlandse onderzoeksteam werkt daarom nauw samen met onder meer Spanje, Oostenrijk, Bosnië en Kroatië.

Internationaal zouden minimaal 300 kinderen door deze mensenhandelaren worden gedwongen om te stelen. De netwerken zetten de kinderen in voor winkeldiefstal en zakkenrollerij. Verder wordt vermoed dat meisjes worden misbruikt. Vastgesteld is dat veel van hen op jonge leeftijd zwanger raken.

Leger des Heils
De twee verdachten werden in Barcelona gepakt. Ze worden binnenkort naar Nederland overgebracht. Tijdens hun aanhouding in de Spaanse kuststad trof de politie zes kinderen aan, onder wie een baby, onder 'erbarmelijke omstandigheden'. "Het was net een junkpand," vertelt De Rijk. Het gaat om twee jongens en vier meisjes in de leeftijd tot en met vijftien jaar. Volgens de politie zijn ze slachtoffer van mensenhandel.

Vier van de kinderen en de baby zijn door het Leger des Heils en jeugdbeschermingsinstelling Stichting Nidos meegenomen naar Nederland. Ze zijn in veiligheid gebracht, aldus de politie.

Topje van de ijsberg
"Ik heb het idee dat dit het topje van de ijsberg is, dat er nog meer kinderen in Nederland slachtoffer zijn," zegt officier van justitie Warner ten Kate.

Belangrijkste doel van de operatie is om alle betrokken kinderen te bevrijden. "Natuurlijk willen we de verantwoordelijke netwerken ook onderuit halen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden