'Bende Nieuwegein betaalde hitters en spotters voor liquidaties'

Een groep verdachten uit Nieuwegein en Tiel wordt door justitie in verband gebracht met zeker twee liquidaties in 2014 en 2015. Uit de boekhouding blijkt dat betalingen zijn verricht aan de uitvoerders van moordaanslagen.

Maarten van Dun
Een deel van de 'ongekend grote wapenvondst' die justitie vorig jaar juli deed in Nieuwegein Beeld Openbaar Ministerie
Een deel van de 'ongekend grote wapenvondst' die justitie vorig jaar juli deed in NieuwegeinBeeld Openbaar Ministerie

Dat vertelde de officier van justitie donderdagochtend in de zaak tegen de acht verdachten. Ze werden in de zomer van 2015 aangehouden bij een reeks invallen in garageboxen in Nieuwegein, Tiel en Maurik.

Daarbij werden snelle Audi's gevonden en een enorm wapenarsenaal bestaande uit pistolen, kalasjnikovs en een handgranaat. De mannen waren langdurig geobserveerd en afgeluisterd terwijl zij liquidaties bespraken en mogelijke doelwitten observeerden. Ook werd gezien hoe zij peilbakens onder de auto's van doelwitten verstopten.

Crimineel huishoudboekje
Bij een van de verdachten werd een notitieboek gevonden met daarin de 'boekhouding' van de organisatie. Daarin bleek volgens justitie dat de groep in ongeveer anderhalf jaar een omzet draaide van 19 miljoen euro. Dat geld werd voornamelijk met de handel in verdovende middelen verdiend. De mannen die nu terecht staan zouden de geweldstak vormen van de organisatie 'om het belang te behouden of te vergroten'.

In het boekje werden ook betalingen genoteerd aan 'hitters' en 'spotters': de schutters bij liquidaties en mannen die doelwitten moesten observeren. Betalingen van 40.000 euro en 100.000 euro werden gedaan op opvallende tijdstippen: op dezelfde dag als een poging tot liquidatie van Rinus Moerer in januari 2014, en een betaling nadat enkele maanden later een succesvolle moordaanslag op hem werd gepleegd.

Ook in de dagen na de moord op de Amsterdamse crimineel Samir Jabli, op 1 december 2014 in Amersfoort, werden vanuit de organisatie betalingen verricht aan 'een hitter' en een 'junior spotter'. Jabli meldde zich al eerder bij de politie omdat hij dacht geobserveerd te worden. Twee mannen die nu als lid van de criminele organisatie uit Nieuwegein worden gezien, werden toen gecontroleerd.

Zeldzaamheid
Na de aanhouding van de mannen werden beelden gevonden van criminelen die door de groep werden geobserveerd. Drie van deze potentiële doelwitten hebben verklaringen afgelegd bij de politie, een zeldzaamheid in de onderwereld.

Eén van hen wordt in verband gebracht met de ontvoeringen in het criminele milieu, waaronder die van de eigenaar van coffeeshop Goedgoed. Hij werd in 2009 uit zijn zaak op de Churchilllaan ontvoerd. De man stelt overigens dat de betrokkenheid hem ten onrechteen verklaring heeft afgelegd, stelt dat hij wel weet uit welke hoek de dreiging komt: 'Er is iemand niet betaald.'

De verdediging stelt dat het OM uit allerlei dossiers belastende zaken selecteert, en dat het zelf geen inzicht krijgt in de verschillende dossiers die aan de zaak te linken zijn. De inhoudelijke behandeling vindt later dit jaar plaats.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden