Update

Bende in Vondelpark door bezuinigingen

Drukte zaterdag in het Vondelpark. ANP Beeld
Drukte zaterdag in het Vondelpark. ANP

Na één dag mooi weer zag het Vondelpark er gisteren uit als een slagveld. Na een dagje lummelen in het park lieten bezoekers maar liefst vijfduizend kilo afval achter. 'Business as usual,' meldt stadsdeel Zuid.

De enorme bergen afval zijn al jaren een probleem. Na een drukke dag is het vaak een puinhoop in het Vondelpark. Veel bezoekers vinden opruimen duidelijk te veel moeite; als de vuilnisbak vol zit of te ver weg staat, laten ze hun troep gewoon liggen voor de schoonmakers.

Dit weekend werd de rommel echter niet opgeruimd omdat de reinigingsdienst zo vroeg in het seizoen nog niet werkt in het weekend. De schoonmakers zijn tussen 1 mei en half oktober iedere dag in de weer om het park netjes te houden, maar in de wintermaanden werken ze niet in de weekends. Dat is ook nauwelijks nodig: drukke, warme dagen zoals afgelopen zaterdag zijn in die maanden zeldzaam.

Het stadsdeel had vorige week nog wel gekeken of het mogelijk was om dit weekend een schoonmaakploeg in te zetten. ''Maar vanwege de bezuinigingen hebben we daar geen geld voor,'' zegt een woordvoerder.

Sloddervossen
Stadsdeel Zuid bespaart 360.000 euro per jaar op het beheer van de parken, maar heeft het Vondelpark daar buiten gehouden. De weekendploegen beginnen dit jaar zelfs al half april in plaats van eind mei.

Volgens de beheerders was het park zaterdagmiddag om vier uur nog schoon en waren de vuilnisbakken leeg. De volgende ochtend puilden de containers uit en lagen de veldjes vol lege wijnflessen, etensresten en tassen vol afval. Bewoners en bezoekers reageerden verontwaardigd op de chaos.

Volgens de woordvoerder staan er voldoende containers voor de rommel die de duizenden bezoekers achterlaten op een gemiddelde zomerdag. ''Maar de laatste jaren wordt het park intensiever gebruikt. Mensen slepen van alles mee, en blijven de hele dag. Ze laten de raarste dingen achter. Soms vinden we zelfs complete lounge sets.''

Zuid broedt op een plan om de puinhoop onder controle te krijgen. Naast een campagne wil het stadsdeel sloddervossen ook aanspreken op hun gedrag, zegt de woordvoerder. ''We willen mensen verleiden hun eigen troep op te ruimen.'' (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden