Bende cokedealers van de grachtengordel vast

De politie heeft een groep vermoedelijke drugshandelaren opgerold die mogelijk al tien jaar actief was in Amsterdam. Cocaïne zou met de fiets zijn geleverd aan vooral welgestelde klanten in de binnenstad.

Maarten van Dun
In totaal zijn acht mensen aangehouden, onder wie enkele koeriers. Deze man werd in Diemen van zijn bed gelicht Beeld Politie
In totaal zijn acht mensen aangehouden, onder wie enkele koeriers. Deze man werd in Diemen van zijn bed gelichtBeeld Politie

Vanaf half augustus zien Amsterdamse rechercheurs een operatie die elke dag volgens hetzelfde stramien verloopt. Rond 15.00 uur 'gaat de winkel open'. Dan pikken meerdere koeriers een voorraadje cocaïne op bij een pand in Amsterdam-Noord en maken ze de oversteek over het IJ.

Daar wacht de klantenkring van honderden vaste gebruikers. Dat zijn bepaald geen straatarme verslaafden, ziet de recherche. Vanuit statige grachtenpanden wordt gebeld, vaak met de kantoortelefoon.

Recherchechef Jan, die het onderzoek leidt, vertelt hoe de politie kon meeluisteren: "Binnen een paar maanden noteerden we bijna 24.000 'contactmomenten'. Per transactie zijn er weliswaar meer van die momenten, maar op drukke dagen racen ze de stad door."

Verkeersregels
Het favoriete vervoermiddel van de koeriers: een huurfiets, waarvan er in de stad veel zijn en die populair is onder toeristen. De verdachten houden zich keurig aan de verkeersregels, blijkt tijdens observaties van de politie.

Alle klanten weten precies hoe op de 'werktelefoons' van de dealers een bestelling moet worden doorgegeven, waar wordt afgesproken en hoeveel wordt betaald. Nieuwe klanten worden door de groep zeer behoedzaam tegemoet getreden en pas na een aantal controletelefoontjes bediend, en nieuwe koeriers gaan pas na een inwerkperiode aan de slag.

Teamchef Jan: "Ze leggen elkaar uit hoe het werkt en ze regelen klanten voor elkaar. Als iemand het niet goed doet, krijgt ie dat te horen."
De politie gaat ervan uit dat op deze manier meer dan tien jaar is gedeald, onder leiding van een 46-jarige Amsterdammer. Hij zou de koeriers op commissiebasis hebben betaald.

Kluizen met geld en cocaïne
Tot twee weken geleden. Toen viel de politie bij gecoördineerde acties binnen bij panden in Amsterdam-Noord, Diemen en Hoorn. Daarbij werden in kluizen contant geld en enkele honderden grammen cocaïne gevonden.

Bij de invallen zijn acht mensen aangehouden, onder wie enkele koeriers die tijdens een transactie met kopers werden opgepakt. Zij waren in het bezit van een groot aantal wikkels cocaïne.

Omdat een aantal van de verdachten tot voor kort in beperking zat, wat betekent dat zij alleen met hun advocaat contact mochten hebben, zwegen politie en het OM tot op heden over de actie. Vier verdachten blijven voorlopig vast.

Volgens advocaat Geert-Iem Roos, die vier verdachten in de zaak bijstaat, zet het politieteam mensen onder druk die als voormalige afnemers van de groep worden gezien.

"Het zou om bijna duizend klanten gaan. Dat zijn bij wijze van spreken tandartsen, rechters en journalisten. Die mensen schrikken er enorm van als ineens de politie belt. Zij gaan in paniek dingen verklaren, terwijl dat niet nodig is. Met die verklaringen proberen politie en justitie bewijs te verzamelen over de omvang van de handel. Mijn advies aan de klanten is om eerst rustig met een advocaat te bellen."

Lees verder: De hofdealers van de binnenstad gingen het liefst met de fiets [+]

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Het Parool.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden