Plus

Bende autodieven: 'Wij hebben het van onze ooms geleerd'

In de strafzaak waarin justitie straffen eist tot 3,5 jaar cel ziet de aanklager een Amsterdams 'familiebedrijf' van autodieven die leken te stelen op bestelling, plus wat handlangers.

Amsterdams 'familiebedrijf' had opslagplaats aan de Pieter CalandlaanBeeld Printscreen Google Streetview

Als hoofdverdachte Faysal Z. (29) in maart 2016 met een vriendin in de Volkswagen Passat zit die hij als 'werkauto' lijkt te gebruiken en die de recherche heimelijk met afluisterapparatuur heeft behangen, draait hij er niet omheen. Zijn groep waarmee hij auto's steelt is een familiebedrijf.

"Bij ons is het gewoon familie. Wij hebben van onze ooms geleerd." Ze zijn 'allemaal hosselaars'. De groep steelt de auto's 'professioneel, zonder braak of niks'.

Faysal kan sleutels kopiëren en leert dat de anderen. Hij pakt alles en steelt ook op bestelling. Hij laat chauffeurs voor hem rijden. Zijn telefoon zet hij uit en wie gepakt wordt beroept zich op zijn zwijgrecht. Gestolen auto's gaan (ook) naar Marokko.

Zo staaft Faysal onbedoeld aardig de verdenking die de recherche dan inmiddels koestert in het onderzoek met codenaam 26Lambrusco, opgestart nadat een tipgever in augustus 2015 heeft gerept over de betrokkenheid van Faysal en zijn broer Samir (28) bij het stelen van auto's, over hun vuurwapenbezit en hun handel in drugs.

Valse kentekenplaten
De recherche heeft drie broers Faysal, Samir en Mohammed (22) in beeld gekregen, plus hun neef Elias Z. (26) en diens neef Hicham C. (39). Andere verdachten behoren vormen hun sociale netwerk.

Faysal en Samir zijn al tot jarenlange celstraffen veroordeeld voor hun rollen in een bende die in het eerste halfjaar van 2010 op grote schaal auto's stal, 'omkatte' (een nieuwe identiteit gaf) en van valse kentekenplaten voorzag.

Ook in dit nieuwe onderzoek spreken ze in verhullende taal over auto's, kentekens en ontmoetingsplaatsen. Als ze 's nachts op pad gaan, zetten de hoofdverdachten hun telefoons uit en ze gebruiken encrypte smartphones om hun communicatie te versleutelen. In hun 'werkauto' zit een verborgen ruimte waarin ze volgens justitie drugs vervoeren.

'Gekloonde' versies
De groep lijkt volgens een vast stramien te werken. Een mogelijke afnemer bestelt een bepaalde auto; de verdachten gaan op zoek. Met geavanceerde apparatuur maken ze de sleutels na in Faysals huis, neemt justitie aan, zodat de auto zonder braaksporen is mee te nemen.

Die wordt met valse kentekenplaten 'koud gezet' op een plek waar de afnemer die kan bezichtigen, waarna de koop wordt afgerond. Auto's lijken vervolgens inderdaad naar het buitenland te worden verscheept, maar dat krijgt het onderzoeksteam niet hard.

Heel vaak worden Volkswagens gestolen. In twaalf dagen begin 2016 steelt de groep liefst zeven Volkswagen Tiguans - mogelijk op bestelling. Verdachte Hicham C. werkt bij een grote Volkswagendealer in Amsterdam-Zuidoost waar hij de computer gebruikt om gestolen auto's te voorzien van een kenteken of chassisnummer van een identieke auto.

Zo vallen de 'gekloonde' versies niet op. Twee broers M. - Abdelaaziz (43) en El Houcine (38) zouden in een loods in Lijnden valse kentekenplaten hebben gemaakt.

Gaandeweg lijkt de groep op de handel in (vooral) softdrugs over te stappen. Ook daarover spreekt Faysal in maart 2016 in de Passat met de vriendin. Hij wil haar wel leren auto's stelen en ze mag zijn klanten hebben.

Heeft hij dan al 'een andere hossel?', vraagt ze. Ja. Faysal: "Ik doe andere dingen. Daarom heb ik schijt aan die waggie's toch."

Een woning aan de Pieter Calandlaan in Osdorp wordt als 'stash' voor de softdrugs gebruikt, een opslagplaats, waar de verdachten de hasj en wiet ook verwerken.

Als het onderzoek op 7 juni 2016 'klapt', vindt de recherche bij huiszoekingen op twaalf locaties in Amsterdam en Almere 24 kilo henneptoppen en drie zakken xtc-pillen, plus valse 'platen' in Lijnden.

Officier van justitie Justin Louman vordert tegen de tien verdachten straffen variërend van de maximale werkstraf van 240 uur tot drieënhalf jaar cel voor Faysal Z.

De advocaten vinden dat justitie de rollen van hun cliënten overdrijft en gebrekkig bewijs aanvoert. Ze vragen veelal vrijspraak en vinden hoe dan ook de strafeisen veel te hoog. Justitie heeft volgens sommige advocaten ook te weinig oog voor de impact die de groots opgetuigde zaak al op hun persoonlijke levens heeft gehad.

De rechtbank doet op 21 december uitspraak.

Lees meer: Autodieven gingen jarenlang als profs te werk

De groep steelt zeven Volkswagen Tiguan mogelijk op bestellingBeeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden