Benaouf A. in hoger beroep veroordeeld tot twaalf jaar cel

Benaouf A. (31) is door het Amsterdamse gerechtshof veroordeeld tot twaalf jaar cel voor het aansturen van de liquidatie van de Amsterdams-Marokkaanse crimineel Najeb Bouhbouh, op 18 oktober 2012 voor een hotel in Antwerpen.

Paul Vugts
Benaouf A. Beeld ANP
Benaouf A.Beeld ANP

Volgens het hof heeft Benaouf A. met anderen 'op berekenende wijze' de 'meedogenloze' liquidatie 'professioneel en grondig voorbereid', al is hij medeplichtig en niet schuldig aan het ernstigere 'medeplegen' van de moord.

Dat geen onschuldige passanten of hotelgasten gewond zijn geraakt of omgekomen, is 'niet aan de verdachte te danken'. Het Openbaar Ministerie had in maart achttien jaar geëist voor de moord 'op klaarlichte dag'. De rechtbank had eerder tien jaar opgelegd.

Katalysator
De liquidatie van Bouhbouh wordt beschouwd als katalysator van de onderwereldvete die sinds 2012 al vele (jonge) Amsterdamse criminelen het leven heeft gekost.

Net zoals de rechtbank oordeelt het gerechtshof dat de schutters die Bouhbouh hebben vermoord, moeten zijn aangestuurd vanuit de BMW waarin Benaouf A. op dat moment zat.

Hij had die auto door een ander laten huren in Duitsland. Een telefoon in die BMW ontving minuten voor het vertrek van Bouhbouh uit het Crowne Plaza Hotel een sms van diens metgezel Chris Bouman (die inmiddels zelfmoord heeft gepleegd).

De boodschap: 'We komen nu'. Met de telefoon die de sms ontving, moet Benaouf A. vanuit de BMW vervolgens de twee schutters hebben aangestuurd die Bouhbouh doodschoten.

De schutters, de kennelijke dubbelspeler Chris Bouman en de telefoon van Benaouf A. vormden een 'gesloten telefoondriehoek' die volgens het hof aantoonbaar alleen voor communicatie over de liquidatie is gebruikt.

Chatgesprekken
Uit chatgesprekken tussen vrienden van Benaouf A. die onlangs door het Nederlands Forensisch Instituut uit gekraakte telefoons zijn opgediept, blijkt volgens het hof dat 'Edde' alias 'hoofd' door hen voor het aansturen van de liquidatie verantwoordelijk wordt gehouden.

Dat zijn volgens het hof bijnamen van Benaouf A. Volgens het hof moet hij tijdens de liquidatie alleen in de BMW hebben gezeten. Dat de BMW is geflitst met daarin twee personen, kan volgens het hof zijn doordat ná de moord iemand is ingestapt, mogelijk één van de schutters.

Staatsliedenbuurt
Benaouf A. was op 29 december 2012 op zijn beurt het doelwit van de wildwestschietpartij in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt, waarschijnlijk een vergeldingsactie voor de moord op Bouhbouh.

Hij kon ontsnappen, twee twintigers in zijn gezelschap werden met grof geweld vermoord.

Zie ook: Benaouf A. hoopt in hoger beroep 'zijn naam te zuiveren'

En: Een inkijkje in het leven van beroepscrimineel Benaouf A.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden