Benaouf A. hoopt in hoger beroep 'zijn naam te zuiveren'

Het gerechtshof begon maandag aan het hoger beroep van Benaouf A., die tien jaar kreeg voor zijn rol bij de liquidatie van de Amsterdams-Marokkaanse crimineel Najeb Bouhbouh in oktober 2012 in Antwerpen. A. hoopt 'zijn naam te zuiveren', justitie wil juist weer een forse straf.

Paul Vugts
Benaouf A. in de rechtbank. Beeld Aloys Oosterwijk
Benaouf A. in de rechtbank.Beeld Aloys Oosterwijk

Wie is dat 'hoofd' over wie criminele vrienden van Benaouf A. het hadden in onlangs ontcijferd mailverkeer uit de gecodeerde smartphone van A.'s goede vriend Souhail Laachir? In de dagen voordat Laachir in mei 2013 zou worden doodgeschoten op dancefeest Waterfront in het Scheepvaartmuseum, mailde die met derden over 'stress' omdat een helper van de groep was gearresteerd. De angst was dat die helper zou praten met de politie en dat het 'hoofd', in hun woorden, 'de lul' zou zijn - en uiteindelijk zijzelf.

Uit de 'gesprekjes' tussen Benaouf A.'s vrienden bleek dat zij opmerkelijk goed op de hoogte waren van de dreigende beschuldiging dat de groep met de liquidatie van Najeb Bouhbouh te maken had. Dat was weken voordat justitie die verdenking bekend zou maken door Benaouf A. voor zijn betrokkenheid bij de liquidatie te arresteren. De groep beschikte zo over 'daderinformatie': kennis die alleen daders of hun entourage konden dragen. Voor advocaat-generaal Martijn van Elsdingen is het duidelijk: het 'hoofd' over wie de contacten gaan, moet Benaouf A. zijn.

Vermoorde vrienden
Benaouf A. ontkende dat maandag in het gerechtshof met klem. 'Hoofd' is gewoon een enigszins beledigend 'stopwoord' dat onder Marokkanen van de straat veel wordt gebezigd. In hun groep werd bijvoorbeeld Mohammed el Mayouri wel zo genoemd, omdat hij 'een beetje een punthoofd had'. "Hij werd ook waterhoofd genoemd."

Zo koos A. de verdedigingslijn die hij ook in de rechtbank had gekozen: niet híj speelde een rol bij de liquidatie van Najeb Bouhbouh op 18 oktober 2012 in Antwerpen, maar (één van) zijn inmiddels vermoorde vrienden. De BMW van waaruit de schutters zouden zijn gealarmeerd dat hun doelwit naar buiten zou komen, was niet voor A. gehuurd in Duitsland, maar voor Souhail Laachir. De in de Staatsliedenbuurt vermoorde Youssef Lkhorf had de BMW daags voor de moord bij A. opgehaald. En misschien speelde Mohammed el Mayouri dus wel een rol.

Benaouf A. hoopt in hoger beroep 'zijn naam te zuiveren', vertelde hij het hof.

'Driedubbel straf'
Hij zit sinds enige tijd op een extra beveiligde afdeling van de gevangenis De Schie in Rotterdam liefst 22 uur per dag in de cel, 'naar de muur te staren'. "Als je onschuldig bent, voelt dat als een driedubbele straf."

De levensstijl van Benaouf A. bleek ook voor het hof moeilijk te bevatten, nadat de rechtbank ook al van de ene verbazing in de andere was gevallen.

Benaouf A. had altijd vijf, zes telefoons, die hij om de paar weken allemaal door nieuwe verving. Zijn vrienden en hij reden voortdurend in veelal gehuurde bolides, die ze onderling ook steeds ruilden (BMW X5, Mercedes E-klasse, BMW 1-serie, Range Rover). A. verbleef steeds in andere woningen en vermeed bepaalde grensovergangen waar veel werd gecontroleerd 'omdat je al wordt gepakt als je meer dan drie telefoons bij je hebt en ze dan huiszoekingen doen'.

Cruciaal moment
Ook in hoger beroep is de belangrijkste vraag of justitie kan aantonen dat Benaouf A. in de BMW zat van waaruit de schutters werden gewaarschuwd, bijvoorbeeld doordat aan hem gekoppelde telefoons op het cruciale moment in die BMW waren.

Dinsdag wordt die vraag door aanklager Van Elsdingen waarschijnlijk met 'ja' beantwoord in diens requisitoir, met de strafeis tot besluit. Advocaat Sander Janssen van Benaouf A. zal opnieuw betogen dat het antwoord 'nee' is.

Benaouf A. zei maandag wat hij ook in de rechtbank had gezegd: toen de schutters vanuit die BMW vanuit Turnhout werden getipt dat Bouhbouh het hotel uit zou lopen, waarna hij werd doodgeschoten, zat hij in Eindhoven.

Achter gesloten deuren
Het gerechtshof nam op de openingsdag van het proces overigens een voor de onderwereld interessante beslissing. Zeer tegen de zin van justitie moet een deskundige van het Nederlands Forensisch Instituut als getuige komen uitleggen hoe het NFI ineens in staat is de onder criminelen zeer populaire, gecodeerde PGP-telefoons ('Pretty Good Privacy') te kraken. Daarnaar zijn veel criminelen zeer benieuwd.

Benaouf A. Beeld anp
Benaouf A.Beeld anp

Het verhoor van de deskundige van het NFI gebeurt maandagmiddag achter gesloten deuren. Omdat de deskundige vreest voor de onderwereld, verzocht advocaat-generaal Martijn van Elsdingen hem achter gesloten deuren te verhoren, hetgeen het hof honoreerde.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden