Update

Benaouf A. dreigt opnieuw met 'uitroeien' familie van rivaal

Benaouf A. herhaalde woensdagochtend dat hij de familie van rivaal Anouar B. 'laat uitroeien' op een manier waarbij de recente onthoofding van Nabil Amzieb 'verbleekt' als zijn familie wat overkomt.

Paul Vugts
Benaouf A. in de rechtbank Beeld anp
Benaouf A. in de rechtbankBeeld anp

Hij bevestigde bij aanvang van zijn getuigenverhoor in de zwaarbeveiligde gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp, in het gezicht van Anouar B., wat hij op 26 april in de gevangenis tegen een recherchechef had gezegd.

Benaouf A. is de spil in de Amsterdamse onderwereldvete en doelwit van de wildwestschietpartij in de Staatsliedenbuurt op 29 december 2012.

Als getrouwen van Anouar B. zijn familie wat zouden aandoen, neemt hij bloedig wraak. Tegen de cynisch grimlachende Anouar B.: "Hij is wel aan het lachen, maar ik meen het."

Anouar B.: "Hij loopt me gewoon hier te bedreigen. Ik ken die pannenkoek niet eens!"

Benaouf A.: "Ik laat je zien wie hier een pannenkoek is."

Het gerechtshof had Benaouf A. niet in de speciale getuigencabine laten plaatsen, maar in de zaal bij Anouar B. en Adil A.. Die hebben van de rechtbank levenslang gekregen, onder meer omdat ze hem die avond in de Staatsliedenbuurt hebben geprobeerd dood te schieten.

Vanzelfsprekend laaiden de emoties in de zaal hoog op. Het hof vroeg A. steeds tevergeefs niet naar de verdachten te kijken, maar naar het hof of naar de naar voren verplaatste advocaten, maar het wisselen van blikken ging door.

Overigens zei Benaouf A. aan het begin van zijn verhoor dat hij blijft bij alles wat hij eerder heeft verklaard over de wildwestschietpartij. Hij zegt Anouar B. die avond te hebben herkend op de bijrijdersstoel van de aanstormende Audi van waaruit hij met een kalasjnikov onder vuur werd genomen.

Levenslang
A. is niet alleen woest op zijn rivalen, maar ook op het Openbaar Ministerie, dat hij er voor verantwoordelijk houdt dat hij nu al maanden in een zwaar regime in afzondering zit in de gevangenis. Hij kan zijn familie op die manier ook 'niet verdedigen'. Daarom had hij tegen de rechercheur gedreigd dat hij, als hij geen lichter regime zou krijgen, een zou verklaring afleggen waardoor Anouar B. en Adil A. vrijuit gaan.

Het viel te verwachten dat A. zijn in woede geuite beweringen zou relativeren, omdat hij juist niets liever wil dan levenslang voor de beide verdachten.

Niets dat rechters kunnen bewerkstelligen, tenminste. Na de bewogen aanvang van het verhoor, bevroegen advocaten Rutger Lonterman en Bénédicte Ficq van Anouar B. en Adil A. hem over details uit zijn verklaringen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden