'Ben je eindelijk klaar voor Atheism4Holland?'

Hoe het gegaan is? Ik zal het eerlijk vertellen. Het ging niet goed met mij en ik hing wat rond bij het kantoor van het Humanistisch Verbond. Daar praatten we vaak over Jean-Paul Sartre en Ludwig Wittgenstein.

Op een dag kwam daar een jongen van Atheism4Holland. Hij stelde zich voor als Max Pam. Hij zei: 'Je moet je bij ons aansluiten. In Engeland heb je een agnost, Robert Flint, en die wint terrein. Hij beweert dat de wetenschap ontoereikend is om met een sluitend bewijs te komen dat God wel of niet bestaat. Daar moeten we tegen strijden.'

Ik twijfelde en zei: 'Broeder Max. Zowel atheïsten als agnosten twijfelen toch aan het bestaan van God... Ik weet het niet.'
Broeder Max zei: 'Broeder Theodor, het is net als in de moslimwereld. Daar heb je toch ook soennieten en sjiieten. En dat zijn ook allemaal moslims.'

Ik knikte. Maar Broeder Max merkte mijn twijfel en zei: 'Ga met mij mee. We hebben een huiskamerbijeenkomst. Daar zal ik je kennis laten maken met broeder Paul Cliteur. Hij zal je vertellen wat het is om een ware atheïst te zijn.'

Zo gezegd, zo gedaan.

We gingen naar een huis ergens in Amsterdam, waar ik heel hartelijk werd ontvangen. Broeder Paul was heel aardig en liet ons teksten lezen van broeder Richard Dawkins en broeder Christopher Hitchens. We discussieerden daarover, vaak tot diep in de nacht.

In die tijd begon ik mij anders te kleden. Ik deed mijn grijze flanellen broek uit en kocht een spijkerbroek. Ik begon ook een bloemetjesoverhemd te dragen en gitaar te spelen.

Ik zag vele broeders in die huiskamer die allemaal even aardig waren: broeder Herman Philipse, zuster Stine Jensen, zuster Rina Spigt, broeder Hans Teeuwen, broeder Dirk Verhofstadt en broeder Etienne Vermeersch. Ik begreep het steeds beter.

Op een dag zei broeder Max: 'Ben je eindelijk klaar voor Atheism4Holland?' Ik was trots dat ik ja kon zeggen. 'Maar weet je dan, broeder Theodor, wat je plicht is?' Ik knikte weer. 'Doe je plicht dan, broeder Theodor,' zei broeder Max.

En zodoende reisde ik naar Engeland om Robert Flint met argumenten te bestoken en hem met feiten te bekogelen! Wat moest ik anders?
En inderdaad Flint brak. En ja, op dat filmpje sta ik terwijl ik met hem discussieer.

 
En dus bekogelde ik Robert Flint in Engeland met feiten
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden