PlusTen Slotte

Ben Bos (1930-2017): Vasthoudend, veeleisend en uitblinkend in logo's

Creatief en ideeënrijk, bevlogen en inspirerend, dat was grafisch ontwerper Ben Bos. Zijn vasthoudende karakter leidde tot een imposant oeuvre logo's en huisstijlen.

Ben Bos, hier in 1970, begon zijn loopbaan als tekstschrijver en reclame­assistent bij meubel­fabrikant Ahrend Beeld -
Ben Bos, hier in 1970, begon zijn loopbaan als tekstschrijver en reclame­assistent bij meubel­fabrikant AhrendBeeld -

Bos kreeg op oudejaarsdag een herseninfarct en overleed in de nacht van 3 op 4 januari. Hij is 86 jaar geworden. Hij was tot op het laatst actief en fit. Met zijn vrouw Elly was hij een paar dagen eerder nog bij een boekpresentatie van een collega; als het zijn metier betrof, was Bos er.

Bos begon zijn loopbaan als tekstschrijver en reclameassistent bij meubelfabrikant Ahrend. Op zijn 24ste besloot hij vormgever te worden. Hij volgde een eenjarige avondcursus lay-out en daarna een vijfjarige avondopleiding ontwerper bij het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs, de latere Rietveld Academie.

Crouweltjes
Tijdens zijn opleiding kreeg hij les van Wim Crouwel, de grafisch ontwerper die voor Bos een groot voorbeeld werd. Bos voelde zich aangetrokken tot zijn stijl en wilde 'Crouweltjes' kunnen maken. Crouwel begreep daar overigens niets van en zag Bos tijdens de opleiding al als een volwaardige grafisch ontwerper.

In 1963 werd Bos uitgenodigd om bij Total Design te komen werken. Dit eerste multidisciplinaire ontwerp­bureau van Nederland werd door Crouwel met typograaf Benno Wissing en industrieel ontwerper Friso Kramer opgericht.

Al voordat Bos bij Total Design in dienst trad, hielp hij Crouwel. Crouwel over die tijd: "Hij was een heel aardig mens en hij was heel vasthoudend. Héél vasthoudend. Als hij eenmaal een idee had dan was hij er niet van af te brengen. Ik had grote bewondering voor zijn werk. Hij wist waar hij voor stond en dat verdedigde hij sterk."

Probleemoplosser
Dirk van Ginkel, coauteur van Ben Bos: Design Of A Lifetime, onderschrijft dit. Bos was volgens hem 'een strenge, veeleisende en goed presterende man'. Wat hij van zichzelf verwachtte, verwachtte hij ook van anderen.

"Het ging Ben er nooit om of iets mooi was of niet, dat wilde hij natuurlijk ook, maar in de eerste instantie zag hij zichzelf als een probleemoplosser."

Bos blonk uit in huisstijlen en logo's. Zijn bekendste ontwerp is het Randstadlogo, dat al sinds 1967 bestaat. Hij gaf lezingen, schreef meerdere publicaties en was docent. Ook ontwierp hij voor goede doelen en spoorde hij collega-ontwerpers aan dat te doen. Jaren geleden was hij betrokken bij een restyling van Het Parool.

Hij was lid van Alliance Graphique Internationale, een vereniging van grafisch ontwerpers en vormgevers, en initiatiefnemer van het Nederlands Archief Grafisch Ontwerpers.

Bos was een sportieve en reislustige man. Hij beklom meerdere bergen. Toen hij ver in de zeventig was, liep hij nog een halve marathon.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden