Bemiddelaar moet cao-gesprekken politie vlottrekken

DEN HAAG - Hernieuwde cao-gesprekken tussen de politievakbonden en minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) hebben maandagavond niets opgeleverd. De minister ''ziet geen begin van een oplossing'' en stelt een bemiddelaar aan om een doorbraak te bereiken in het cao-conflict.''De bedoeling is dat de bemiddelingspoging binnen twee weken wordt afgerond'', zei Ter Horst na afloop van het gesprek met de vakbonden. Het is nog niet bekend wie de rol van bemiddelaar zal vervullen. De politiebonden willen zich niet vastleggen op de uitkomsten van de bemiddelingspoging, maar zullen wel actief meewerken.

De vakbonden vinden het loonbod van de minister volstrekt onvoldoende. Zij wil agenten die al lange tijd op straat werken en aan het eind van hun salarisschaal zitten 9,25 procent extra bieden in twee jaar. De andere politiemensen kunnen wat Ter Horst betreft 6,25 procent extra salaris tegemoetzien.

De minister claimde maandagavond dat ze nog wat is opgeschoven in de richting van de bonden. Maar volgens NPB-voorzitter Hans van Duijn was ''het gat nog heel groot''. Ter Horst constateerde na een gesprek van ongeveer een uur dat verder praten niet zinvol was. Zij uitte haar teleurstelling daarover.

Onduidelijk is wat de consequenties zijn voor de geplande landelijke staking komende donderdag en voorgenomen acties van de politie rond voetbalwedstrijden in de eerste en eredivisie dit weekeinde. De vakbonden laten hun besluit of de acties doorgaan mede afhangen van de bemiddelaar die Ter Horst aanstelt. Zij heeft toegezegd dat het iemand wordt die op het vertrouwen van beide partijen kan rekenen.

Voorzitter Gerrit van de Kamp van politiebond ACP constateerde dat het mislukte gesprek met de minister het onderlinge vertrouwen niet bevordert. ''Ik maak me grote zorgen wat

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.