Update

Beloning van 5000 euro voor terugbrengen zilver museumgoudA

De verzekering van museumgoudA looft een beloning van 5000 euro uit voor het terugbrengen van het kostbare zilver dat woensdagochtend bij een diefstal werd ontvreemd. Dat liet directeur Gerard de Kleijn weten. Dieven bliezen de voordeur van het museum deels op om binnen te komen.

De ingang van Museum Gouda (screenshot Google Streetview) Beeld
De ingang van Museum Gouda (screenshot Google Streetview)

Het zilver dat werd gestolen is een vergulde zilveren monstrans, een attribuut dat in de katholieke kerk wordt gebruikt voor het tonen van hosties. Het stuk werd in 1662 gemaakt door Johannes Boogaert en zou tienduizenden euro's waard zijn. Het museum had het stuk te leen van de parochie H. Antonius van Padua in Gouda.

De dieven hadden het volgens de directeur bij de inbraak gemunt op het voorwerp. Ze sloegen met een bijl een vitrine kapot om bij het zilver te komen. Door de inbraak raakte een schilderij van Ferdinand Bol uit de 17e eeuw beschadigd
De voordeur werd met een explosief opengeblazen, aldus een woordvoerster van de politie. Ooggetuigen zagen twee mannen op een motor wegrijden. Ze hadden grote tassen bij zich.

Volgens het museum stonden de dieven binnen 30 seconden weer buiten. De politie die door omwonenden werd gealarmeerd, was binnen een minuut ter plekke, maar toen waren de inbrekers al weg. 'Waarschijnlijk zijn de inbrekers vanwege het alarm en de politiesirene snel vertrokken. Daardoor is de diefstal beperkt gebleven', aldus De Kleijn.

In de kunstinstelling is op dit moment onder andere de tentoonstelling Schetsen van Schoonheid te zien, met de 16e-eeuwse ontwerptekeningen voor de befaamde Goudse Glazen, de gebrandschilderde ramen van de Sint-Janskerk. Volgens de woordvoerster zijn de inbrekers daar niet aan geweest.

Het Goudse museum kwam vorig jaar in het nieuws toen het het werk The Schoolboys van Marlene Dumas liet veilen om te voorkomen dat faillissement moest worden aangevraagd. De verkoop, die 9,5 ton opleverde, leidde tot veel kritiek en Kamervragen omdat Nederlands kunstbezit werd verkocht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden