Plus Filmrecensie

Bellingcat, Truth in a Post-Truth World draait om de methodes

Bellingcat, Truth in a Post-Truth World is een solide documentaire van Hans Pool en een viering van de toewijding om de waarheid te achterhalen.

Groep muizen die doelgericht de kat het belletje ombindt Beeld -

"Er is geen oplossing, geen stoplap; het blijft een constante worsteling," stelt mediawetenschapper Jay Rosen over de constante stroom aan mis­informatie, halve waarheden en leugens die online rondwaart.

In de ­documentaire Bellingcat, Truth in a Post-Truth World portretteert regisseur Hans Pool een groep burgerjournalisten die orde in die chaos probeert te creëren.

Vanuit hun woonkamers speuren de leden van Bellingcat het internet af naar bewijsmateriaal en allerlei conflicten, van de oorlog in Syrië tot de strijd in Oost-Oekraïne.

Het pas vier jaar geleden door de Brit Eliot Higgins opgerichte netwerk maakte in Nederland naam toen het de toedracht achter de crash van de MH-17 wist te achterhalen, lang voordat de officiële commissie met dezelfde conclusies kwam.

Burgerjournalisten
De film volgt Higgins en een kleine handvol andere Bellingcatters, onder wie het Nederlandse lid Christiaan Triebert. Veelal vrijwillig en in hun vrije tijd zoeken deze burgerjournalisten naar de feiten achter omstreden overheidsverhalen.

De oorsprong en drijfveren van Bellingcat komen aan bod - het platform ontleent zijn naam aan een kinderverhaal waarin een groep muizen de kat die hen terroriseert een belletje ­ombindt.

Maar meer dan op de drijfveren richt Pool zich op hun methodes. De Bellingcatters struinen de enorme hoeveelheid openbaar beschikbare data op internet af, op zoek naar de achterliggende waarheid.

Bronmateriaal
Van foto's op sociale media en privéfilmpjes op platforms als YouTube tot satelliet­foto's van Google Maps: alles is ­potentieel bronmateriaal voor details die dingen in een nieuw daglicht kunnen stellen.

Die vaardigheden worden steeds belangrijker in een tijd van fake news en alternative facts. De Bellingcat-methodes beginnen langzaam maar zeker ook hun weg te vinden naar de traditionele journalistieke bastions - Triebert werkt inmiddels bij The New York Times.

Pools solide documentaire is in eerste plaats een viering van hun toewijding aan de waarheid.

Bellingcat, Truth in a Post-Truth World

Regie Hans Pool
Te zien in De Balie, Eye, Het Ketelhuis

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden