PlusBlikvangers

Belle, het enige officiële standbeeld van een prostituee

De stad staat vol met kunst, van wereldvermaarde kunstenaars tot anonieme beeldhouwers. Wat zijn de verhalen achter deze beelden? Vandaag: Belle.

Peter van Brummelen
Belle: kin omhoog en stoer en uitdagend tegelijk. Beeld Tammy van Nerum
Belle: kin omhoog en stoer en uitdagend tegelijk.Beeld Tammy van Nerum

Hoe moest ze heten? Onder meer de namen Eva, Maria en Beppie werden geopperd. Ook even overwogen: De Pronte Vrouw, Maar het werd dus Belle.

Bovenaan een trapje staat ze in een deurpost. Het haar opgestoken, de schoenen hooggehakt. De handen heeft ze in de zij, de kin omhoog. Stoer en uitdagend tegelijk. Zo staan er op de Wallen meer in open deuren. Maar de Belle op het Oudekerksplein is van brons.

Voor zover ons bekend is het op de wereld het enige officiële standbeeld van een prostituee. In de taal van de buurt: een hoer (het authentiek Amsterdamse temeier hoor je eigenlijk nooit meer).

Eerbetoon
Het beeld van Belle werd in 2007 op initiatief van Mariska Majoor van het ook op het Oudekerksplein gevestigde Prostitutie Informatie Centrum (PIC) gemaakt door kunstenares Els Rijerse. Majoor vond het hoog tijd voor een eerbetoon aan sekswerkers op niet alleen de Amsterdamse Wallen, maar in de hele wereld.

Zo zei Majoor het indertijd in deze krant: "Honderdduizenden vrouwen en mannen verdienen, over de hele wereld, hun geld in de prostitutie. In veel landen is dat een gevaarlijk leven. Mensen worden verstoten, gestenigd door hun familie, verkracht door de politie. Ze krijgen niet het respect dat ze verdienen.

Met dit beeld willen we hun iets geven dat ze kracht geeft, waarop ze trots kunnen zijn. Het is een eerbetoon, een uiting van respect."

Bij die vele landen waar het gevaarlijk kan zijn sekswerker te zijn, zoals Majoor zei, hoort ook Nederland.

Aanleiding
De directe aanleiding tot het plaatsten van een beeld op het Oudekerksplein was de moord op een Hongaarse prostituee. En al een jaar na de onthulling ervan werd bij het beeld een Roemeense collega herdacht: een 21-jarige vrouw van wie alleen haar werknaam Mona bekend was, werd in een hotelkamer om het leven gebracht.

Sinds 2007
Kunstenaar Els Rijerse
Waar Oudekerksplein

Het beeld van Els Rijerse, dat grotendeels werd gefinancierd door het PIC met steun van de gemeente en de buurt, staat bij de achteringang van de Oude Kerk, het oudste bestaande gebouw van de stad.

Al in de 14de eeuw werd begonnen met de bouw van de kerk. Ooit lag er rond de kerk een begraafplaats, die eind 17de eeuw werd verplaatst naar buiten de stadsmuren.

Best gek, zo vlakbij een godshuis, maar lang was het Oudekerksplein vooral bekend vanwege de prostitutie. Pas in de huidige eeuw werd die in het kader van Project 1012 teruggedrongen. Maar zeker achter de kerk zijn nog veel, zoals in dat vakjargon heet, ramen.

'Respect sexworkers all over the world,' meldt een bordje op de sokkel van Belle. Vogels hebben daar geen boodschap aan. Op de dag dat wij haar bekijken, zit het beeld onder de poep.

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden