Belgrado vreest ultrarechts protest

BELGRADO - Servische ultranationalisten van de Servische Radicale Partij willen vanavond in de hoofdstad Belgrado een grootscheepse demonstratie houden tegen de uitlevering van Radovan Karadzic aan het Joegoslavië Tribunaal.

Aanhangers uit heel Servië en uit het Servische deel van Bosnië komen met bussen naar Belgrado om de uitlevering te verhinderen. De autoriteiten vrezen onlusten tijdens de demonstratie en hebben uitgebreide veiligheidsmaatregelen getroffen.

De Servische advocaat van Karadzic, Svetozar Vujavic, zei gisteren dat hij wil verhinderen dat zijn client nog vóór de demonstratie naar Den Haag wordt overgebracht. Hij beschuldigde de Servische autoriteiten ervan dat zij Karadzic in het geheim het land proberen uit te krijgen.

"Ze gebruiken alle middelen om hem nog voor de demonstratie in Den Haag te krijgen. Maar Karadzic en ik zullen ervoor zorgen dat dit niet gebeurt." De laatste keer dat de Servische ultranationalisten een betoging hielden, was in februari tegen de Westerse landen die de onafhankelijkheid van Kosovo erkenden. Toen werd een deel van de Amerikaanse ambassade in brand gestoken, terwijl ook de restaurants van McDonald's het moesten ontgelden.

De demonstratie van vanavond is in de woorden van Aleksandar Vucic, de leider van de ultranationalisten, 'een protest tegen het verraderlijke en dictatoriale regime' van de pro-Westerse president Boris Tadic, dat in staat en bereid bleek Karadzic te vinden en te arresteren korte tijd nadat de nieuwe regering was aangetreden.

Volgens de woordvoerster van de rechtbank in Belgrado die zich bezighoudt met de uitlevering van de gevangene, waren gisteravond nog altijd de stukken niet binnen, waarin de advocaat van Karadzic beroep aantekent tegen het uitleveringsbevel. Dat werd vorige week dinsdag al door een rechter in Belgrado ondertekend. Karadzic had tot en met vrijdag de tijd daartegen in beroep te gaan.

Indien deze stukken niet 'binnen een redelijke tijd' arriveren, zei woordvoerster Ivana Ramic, zal het bevel definitief worden, waarna de minister van Justitie de uiteindelijke beslissing moet nemen om Karadzic naar Den Haag over te brengen.

Advocaat Vujacic zei gisteren dat hij de stukken vrijdag 'zo laat mogelijk' op de post heeft gedaan. "Een aangezien Karadzic een Bosnisch-Servische burger is, lijkt het logisch dat het beroep vanuit Bosnië is aangetekend. "Ik wil niet uitsluiten dat mij bezwaarschrift tegen het uitleveringsbevel een baard en een snor heeft gekregen eer het hier in Belgrado arriveert," zei Vujavic.

De Servische veiligheidsdiensten hebben laten weten dat wanneer Karadzic vanuit de gevangenis in Belgrado wordt overgebracht naar de VN-cellen in Scheveningen, daar zo weinig mogelijk spektakel omheen zal worden gemaakt. "We hebben genoeg manieren om het op een buitengewoon discrete wijze te doen. Op het moment dat het gebeurt, zullen er slechts tien mensen precies van op de hoogte zijn," aldus een bron geciteerd door het persbureau Reuters. (HET PAROOL)

Aanhangers uit heel Servië en uit het Servische deel van Bosnië willen vanavond in Belgrado demonstreren tegen de uitlevering van Karadzic. Foto AP Beeld
Aanhangers uit heel Servië en uit het Servische deel van Bosnië willen vanavond in Belgrado demonstreren tegen de uitlevering van Karadzic. Foto AP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden