Belgische partijen eens over regeerakkoord, Charles Michel wordt nieuwe premier

Een nieuwe Belgische regering is binnen handbereik. Zeker nu de vier onderhandelende politieke partijen vanavond een deal sloten over een regeerakkoord en de begroting, meldden Belgische media.

Co-formateurs Kris Peeters en Charles Michel na de deal over een regeerakkoord en de begroting Beeld BELGA
Co-formateurs Kris Peeters en Charles Michel na de deal over een regeerakkoord en de begrotingBeeld BELGA

De Franstalige liberaal Charles Michel van de MR zal de nieuwe premier van België worden. Dat is zeker. Over de andere ministersposten onderhandelen de partijen de komende uren nog verder.

België krijgt een centrumrechtse regering met de Vlaams nationalisten van N-VA, de Vlaamse christendemocraten (CD&V) en liberalen (Open VLD) en de Franstalige liberalen (MR). Het viertal vergaderde sinds gistermiddag nagenoeg aan één stuk door om een doorbraak te forceren. De verkiezingen waren eind mei.

Zweedse coalitie

De coalitie krijgt het stempel Zweeds omdat de kleuren van de partijen overeenkomen met de kleuren van de vlag van Zweden. Maar ook het predicaat kamikaze is op deze coalitie geplakt omdat er maar één Franstalige partij meedoet. Een partij die bovendien in Wallonië niet meeregeert.

Morgen worden alle teksten van het regeerakkoord nogmaals doorgelopen, zei medeformateur Kris Peeters (CD&V). Hij moest zijn ambitie om premier te worden in de ijskast zetten nadat was besloten dat zijn partijgenoot Marianne Thyssen Europees Commissaris kon worden. De Brusselse baan telt mee bij de verdeling van de ministersposten.

De kans is groot dat de leden van de partijen zich komend weekeinde moeten uitspreken over het bereikte akkoord. Bij goedkeuring zou de nieuwe regering begin volgende week de eed kunnen afleggen bij koning Filip. Michel sprak over een sterk regeerakkoord. 'Dat is belangrijk voor ons land, dat is belangrijk voor de stabiliteit.'

Bart De Wever, de leider van de grootste partij van België (N-VA), toonde zich tevreden met het bereikte akkoord. Hij zei veel te verwachten van deze door hem zo gewenste coalitie. Het is voor het eerst sinds lange tijd dat de socialisten buitenspel staan bij een Belgische regering.

De regeringsvorming ging dit keer een flink stuk sneller dan na de vorige verkiezingen in 2010. Toen duurde het 541 dagen voordat België een regering had.

N-VA-leider Bart de Wever spreekt met de pers na afloop van de onderhandelingen. Beeld afp
N-VA-leider Bart de Wever spreekt met de pers na afloop van de onderhandelingen.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden