Belgische koning in allerijl uit buitenland ingevlogen

De Belgische koning Albert wordt vandaag in allerijl teruggehaald uit het buitenland. Dat meldden verschillende Vlaamse media. Wat de exacte reden voor het terughalen van de vorst is, is nog niet bekend.

Redactie
Formateur Elio di Rupo. Beeld REUTERS
Formateur Elio di Rupo.Beeld REUTERS

Koning Albert, die zich momenteel in het Zuid-Franse Nice bevindt, zal rond elf uur met een vliegtuig worden opgepikt om naar België terug te vliegen. Bronnen rond de Wetstraat, het politiek hart van België, vermoeden dat de terugkeer van de vorst te maken heeft met het plotse vertrek van premier Yves Leterme.

Die laatste maakte vandaag bekend een internationale topfunctie aanvaard te hebben bij de OESO, de Organisatie voor Economische Ontwikkeling en Samenwerking. Letermes vertrek verhoogt de toch al aanzienlijke spanning op de aanslepende regeringsonderhandelingen die België al 15 maanden in hun greep houden.

Maar koning Albert zal wellicht ook teruggeroepen zijn nadat formateur Di Rupo vannacht een ongekend fel persbericht de wereld instuurde waarin hij verklaarde dat de onderhandelingen 'muurvast' zitten.

Di Rupo zei vanmiddag een allerlaatste poging te willen ondernemen om alsnog tot overeenstemming te komen.

'Ondanks alle geleverde inspanningen en een duidelijke vooruitgang op een aantal vlakken zijn de onderhandelingen ernstig geblokkeerd', zegt Di Rupo. 'De houding van sommigen verbreekt het evenwicht dat onontbeerlijk is om een akkoord te bereiken.' Hij riep alle partijen op vandaag een 'ultieme blijk van verantwoordelijkheid' te tonen. 'Het gaat om de toekomst van ons land', aldus nog de formateur.

Eeuwig twistpunt BHV
Wie er precies dwarsligt in de gesprekken is niet duidelijk, maar de sfeer tussen de acht onderhandelende partijen lijkt inmiddels ver onder het nulpunt te zijn gezakt. Of zoals de voorzitter van de Vlaamse liberalen, Alexander De Croo, via twitter liet weten: 'Regeringsloos land, zonder premier. Couldn't be a worse day'.

Grootste twistpunt is en blijft de tweetalige kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde. De Vlamingen eisen al decennia dat die gesplitst wordt, zodat de talrijke Franstaligen die in de Vlaamse dorpen rond Brussel wonen niet meer op Franstalige partijen kunnen stemmen.

De Franstaligen lijken tot een splitsing bereid, maar eisen wel allerlei compensaties, die dan vervolgens de Vlamingen weer op de kast jagen.

Drie burgemeesters

Het conflict spitst zich toe op de benoeming van drie burgemeesters in door Franstaligen gedomineerde Vlaamse randgemeenten van Brussel. De Vlaamse deelregering weigert al jaren deze (democratisch gekozen) burgemeesters te benoemen, omdat ze zich niet houden aan de taalwetten. Die schrijven onder meer voor dat Vlaamse gemeenten zich in brieven aan ingezetenen in eerste instantie van het Nederlands moeten bedienen.

De Franstalige onderhandelaars in de kabinetsformatie willen BHV alleen splitsen als de drie burgemeesters alsnog benoemd worden. De Vlamingen verzetten zich daar echter met hand en tand tegen.

Vooralsnog is niemand erin geslaagd deze gordiaanse knoop eindelijk te ontwarren. Als ook Di Rupo geen succes boekt, zijn nieuwe verkiezingen vrijwel zeker onvermijdelijk.

Het is overigens nog niet bekend wanneer precies zittend premier Yves Leterme uit de Belgische politiek zal vertrekken om zijn nieuwe functie bij de OESO te gaan bekleden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden