Belgische criminelen komen naar Tilburg

De Belgische minister van Justitie Stefaan De Clerck en de Nederlandse staatssecretaris van Justitie Nebahat Albayrak bezichtigen zaterdag een cel van de penitentiaire inrichting in Tilburg. Foto ANP

TILBURG - ''De toestand in onze gevangenissen is niet meer houdbaar. Daarom is het cruciaal dat Tilburg onze overbevolking helpt tegen te gaan.'' Dit zei de Belgische minister van Justitie Stefaan de Clerck zaterdag in de Penitentiaire Inrichting Tilburg. Hij tekende het verdrag dat de plaatsing van 500 Belgische gedetineerden in Tilburg regelt.

De bezegeling volgde daags na de dramatische gebeurtenissen in de gevangenis van Leuven. Een gevangene stak een medegedetineerde dood, enkele cipiers raakten gewond. België heeft 10.400 gedetineerden en slechts 8400 plaatsen. In 2012 worden zeven nieuwe gevangenissen opgeleverd.

De Clerck: ''Tilburg lost ons probleem voor de tussentijd niet op, maar draagt wel fundamenteel bij aan verlichting van de druk.'' De verwachting is dat de eerste Belgische gedetineerden in maart 2010 naar Tilburg komen. Tilburg krijgt gedurende de verdragsperiode van drie jaar een Belgische directeur, maar houdt verder geheel Nederlands personeel.

Doordat de Belgen de Tilburgse capaciteit benutten, kan de geplande sluiting van vijf andere penitentiaire inrichtingen in Nederland worden uitgesteld. Het gaat om Bankenbosch in Veenhuizen, Noordsingel in Rotterdam en locaties van PI Noord-Holland en PI Zuid-Oost.

België betaalt Nederland dertig miljoen euro per jaar - exclusief transport- en medische kosten - voor de plaatsing tot 500 gedetineerden. Er is uitbreiding mogelijk tot 681 plaatsen.

Gevangenen met vlucht- dan wel maatschappelijk risico of de Belgische variant van tbs worden niet in Tilburg geplaatst. ''Een Dutroux komt niet naar hier,'' zei locatiedirecteur Kees van Velthoven. Hij moet een stap terug doen om als 'beheersfunctionaris' in Tilburg de nieuwe Belgische directeur Frank Schoeters te gaan assisteren.

Bij eventuele strafbare feiten in de PIT geldt Nederlands recht, maar het gevangenisregime wordt volledig Belgisch. Dat lijkt wat ruimhartiger dan het Nederlandse: ruimere telefoonregeling, drie uur bezoek per week (in Nederland één) en een activiteitenprogramma dat doorloopt tot 21 uur - in Nederland na 17 uur op cel.

Afspraken:
- Nederlandse burgers die in België zijn veroordeeld, worden niet in Tilburg geplaatst, evenmin als vreemdelingen die eerder door Nederland ongewenst zijn verklaard.

- Hetzelfde geldt voor personen die door de Nederlandse justitie worden gezocht.

- Bij een eventuele ontsnapping kan een gedetineerde door de Nederlandse autoriteiten worden vastgehouden, in afwachting van een Europees aanhoudingsbevel.

- Noodzakelijk ziekenhuisbezoek geschiedt in België.

- Alle vervoer van gedetineerden gebeurt door ambtenaren van de Nederlandse Dienst Justitiële Inrichtingen. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden