Update

Belgische crèchemoordenaar tot levenslang veroordeeld

Kim De Gelder, de dader van de steekpartij in het kinderdagverblijf Fabeltjesland in het Belgische Dendermonde, gaat levenslang de cel in. Dat oordeelde het hof en de jury vrijdag.

Rechtbankvoorzitter Koen Defoort Beeld REUTERS
Rechtbankvoorzitter Koen DefoortBeeld REUTERS

Eerder achtte de 12 koppige jury de inmiddels 24-jarige verdachte al schuldig aan de moord op twee baby's van amper een jaar oud, een 54-jarige leidster, een 72-jarige vrouw en 25 pogingen tot moord.

De straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie. De advocaat van De Gelder, die volhoudt dat zijn cliënt ontoerekeningsvatbaar is, bracht ook geen verzachtende omstandigheden in om de straf te verminderen.

In het wilde weg
Op 23 januari 2009 liep De Gelder de crèche in het Belgische Dendermonde binnen en stak daar in het wilde weg om zich heen. De twee baby's en de leidster overleefden de steekpartij niet, en tientallen kinderen en leidsters raakten gewond. De Gelder werd kort daarna opgepakt.

Uit verhoren kwam naar voren dat de jongeman een week voor het bloedbad al een 72-jarige vrouw had vermoord. Ook had hij al geprobeerd een gezin uit te moorden, maar die aanslag mislukte omdat het gezin niet thuis was.

Het proces waar ruim 170 getuigen werden gehoord, draaide om de vraag of De Gelder controle had over zijn daden. Ja, antwoordde de jury. Zowel nu als toen wist de jongeman precies wat hij deed. Volgens de jury bewijzen de precieze voorbereidingen en De Gelders koelbloedigheid tijdens de misdrijven dit. Bij huiszoekingen bij zijn thuis vond de politie onder meer een houten plank met een silhouet van een persoon waarop snij- en steeksporen te zien waren en routebeschrijvingen.

Ontoerekeningsvatbaar
De advocaat van De Gelder die zijn cliënt al die jaren pro-deo bijstond, is er 'rotsvast' van overtuigd dat De Gelder gestoord is en ontoerekeningsvatbaar is. Maar de jury oordeelde dat De Gelder 'een totaal gebrek aan normbesef, respect voor zijn medemens en empathie heeft' en wist wat hij deed.

Nabestaanden hoopten tijdens het proces antwoord te krijgen op de vraag waarom De Gelder deed wat hij deed. Maar dat antwoord kwam er niet. In zijn laatste woord bood De Gelder zijn excuses aan. 'Als het nu de laatste keer is dat ik nog mag spreken met al deze mensen erbij, dan wil ik mijn excuses aanbieden voor al wat ik heb veroorzaakt aan de slachtoffers. Ook al geloven jullie mij niet, ik heb wel degelijk spijt.'

Tegen een vonnis van een jury kan in België geen beroep worden aangetekend, tenzij er een procedurefout zou zijn gemaakt.

Een vrouw legt bloemen neer bij het Paleis van Justitie in Gent. De balonnen representeren de slachtoffers van De Gelder. Beeld afp
Een vrouw legt bloemen neer bij het Paleis van Justitie in Gent. De balonnen representeren de slachtoffers van De Gelder.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden