Belgisch Rekenhof staakt Fyra-onderzoek wegens 'gebrek aan transparantie'

Het Belgische Rekenhof staakt het onderzoek naar de Fyra-debacle. Als reden geeft het hof dat er een gebrek aan transparantie is bij de NMBS en dat het spoorbedrijf en de Nederlandse autoriteiten erg terughoudend zijn in het vrijgeven van informatie. Dat staat woensdag in de krant De Morgen.

redactie
null Beeld BELGA
Beeld BELGA

In een brief aan voorzitter André Flahaut van het parlement schrijft het Rekenhof dat het fiasco van de Fyra onmogelijk is uit te pluizen. 'De betrokken diensten willen vermijden dat iets publiek wordt gemaakt', zo schrijft voorzitter Phillippe Roland.

'Aangezien heel wat documenten over de Fyra het voorwerp uitmaken van strafrechtelijke en burgerlijke procedures, willen de betrokken diensten een publiekmaking vermijden', schrijft Roland. Het Rekenhof mag de documenten alleen inkijken 'op voorwaarde van strikte confidentialiteitsgarantie' en 'met uitsluiting van kopiemaking'.

De lijst met documenten die het Rekenhof niet mag inkijken en verspreiden, is lang: de voorbereiding van het aankoopcontract, de ondertekening, de bankgaranties en de ingebruikstelling. 'Dat heeft gevolgen voor alle delen van het onderzoek', stelt het Rekenhof, die erop wijst dat ook de Nederlandse Rekenkamer weigert om informatie uit te wisselen.

'Wij hebben absoluut niets te verbergen', reageert NMBS-woordvoerder Bart Crols. 'Alle documenten liggen op tafel, maar ze moeten natuurlijk in onze gebouwen blijven. We moeten extra voorzichtig zijn met al die gerechtelijke procedures.'

De Fyra V250-trein had Amsterdam met Brussel moeten gaan verbinden. Afgelopen zomer werd het project door zowel de Nederlandse als de Belgische spoorwegen afgebroken wegens de vele technische gebreken.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden