Belgisch luchtruim nog dagen deels dicht

De stroomstoring bij luchtverkeersleider Belgocontrol is veroorzaakt door een test met de noodgeneratoren. Dat heeft woordvoerder Dominique Dehaene verklaard. Het vliegverkeer in België ondervindt zeker nog enkele dagen hinder van de stroomstoring.

Redactie
Luchtverkeersleiding bij luchthaven Zaventem. Beeld epa
Luchtverkeersleiding bij luchthaven Zaventem.Beeld epa

'Terwijl er een test werd uitgevoerd op de noodgeneratoren, is overspanning ontstaan', aldus Dehaene. 'Die heeft zowel de operationele systemen als het noodsysteem onklaar gemaakt.'

Het luchtruim is momenteel weer voor 75 procent open en volgens een woordvoerder van de luchtverkeersleiders blijft dat de komende dagen ook nog zo. Reizigers moeten de komende dagen dan ook zeker nog rekening houden met vertragingen.

Een woordvoerster van de luchthaven Zaventem bij Brussel gaf aan dat er het aantal annuleringen beperkt blijft. Ze verwacht dat er op piekmomenten te weinig capaciteit zal zijn om vliegtuigen te laten landen en opstijgen, maar dat kan worden gecompenseerd door toestellen op andere tijden te laten arriveren of vertrekken. 'Dat betekent dat er op de dag vertragingen zullen zijn van één tot twee uur.'

De problemen ontstonden bij het luchtverkeersleidingcentrum in de plaats Steenokkerzeel, iets ten noordoosten van hoofdstad Brussel. Dat station regelt het overvliegend luchtverkeer tot 24.500 voet.

Tussen 09.30 en 14.00 uur konden er geen vliegtuigen landen of opstijgen. Tot een hoogte van 24.500 voet (8000 meter) mochten er geen toestellen door het Belgisch luchtruim vliegen. Boven die grens was het wel toegestaan voor vliegtuigen om over onze zuiderburen te vliegen. Na 14.00 uur kwam het vliegverkeer mondjesmaat weer op gang. Als eerste vertrok vanaf luchthaven Zaventem een vlucht naar het Amerikaanse Newark.

Toestellen die al onderweg waren naar bestemmingen in België, zo'n dertig in totaal, werden omgeleid naar de omliggende landen Nederland, Frankrijk en Duitsland. Onder meer de luchthaven van Eindhoven deed dienst als uitwijkmogelijkheid.

Voor de zekerheid heeft het Belgische Rode Kruis 250 veldbedden naar Zaventem gebracht.

Luchtverkeersleiding bij luchthaven Zaventem. Beeld epa
Luchtverkeersleiding bij luchthaven Zaventem.Beeld epa

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden