'Belgisch drama zal kinderen niet traumatiseren'

Volgens traumapsycholoog Carlo Mittendorff houden mensen geen herinneringen over aan hun vroegste levensjaren. Voor de ouders gaat de verwerking lang duren: ''Zij verkeerden ook nog eens een hele tijd in onzekerheid over het lot van hun kinderen.'' Foto EPA/Emiel Vermeir Beeld
Volgens traumapsycholoog Carlo Mittendorff houden mensen geen herinneringen over aan hun vroegste levensjaren. Voor de ouders gaat de verwerking lang duren: ''Zij verkeerden ook nog eens een hele tijd in onzekerheid over het lot van hun kinderen.'' Foto EPA/Emiel Vermeir

DEN HAAG - Niet de kinderen, maar hun ouders en de leidsters zullen het zwaarst getraumatiseerd zijn na het bloedbad in kinderdagverblijf Fabeltjesland in het Vlaamse Dendermonde.

Volgens traumapsycholoog Carlo Mittendorff houden mensen geen herinneringen over aan hun vroegste levensjaren. De aanwezige kinderen waren tussen de nul en drie jaar oud. Wel kunnen ze wat hebben meegekregen van de paniek die onder de volwassenen uitbrak, aldus Mittendorff gisteravond in actualiteitenrubriek Netwerk.

Voor de ouders gaat de verwerking lang duren, voorspelt hij. ''Zij verkeerden ook nog eens een hele tijd in onzekerheid over het lot van hun kinderen.'' Voor hun verwerkingsproces is het belangrijk dat de ouders hun kinderen niet thuishouden maar zo snel mogelijk weer naar de opvang brengen. ''Dat zullen ze in het begin heel eng vinden. Ze kunnen daarom de eerste dagen het beste met de kinderen meegaan", adviseert Mittendorff.

Ook de leidsters zullen getraumatiseerd zijn. ''Zij dienen veel over het drama te praten, met hun directe omgeving, met collega's.'' De betrokken leidsters moeten ook zo snel mogelijk weer aan de slag, kinderen opvangen. ''Heel moeilijk, maar zo verwerk je zo'n ingrijpende gebeurtenis het snelst'', meent Mittendorff.

Voor de kinderen is praten volgens de traumapsycholoog niet de beste oplossing. ''Ze moeten vooral veel geknuffeld worden.'' (GPD)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden