België wil rol koning inperken

BRUSSEL - De Belgische koning zou louter een ceremoniële functie moeten krijgen. Wetten ondertekenen hoeft niet meer, stellen de meeste politieke partijen zaterdag in de Vlaamse krant De Standaard.

''Ik kan me voorstellen dat de koning op zijn leeftijd liever op zijn jacht zit of wat langer uitslaapt. Wij willen hem daarbij helpen door een protocollair koningschap in te voeren'', zegt voorzitter Caroline Gennez van de Vlaamse socialisten sp.a.

Haar collega van het Vlaamse liberale Open VLD Alexander De Croo zegt niet te begrijpen waarom een koning tegenwoordig nog wetten moet bekrachtigen en informateurs moet aanwijzen.

Modernisering

''Het is nu of nooit'', vindt vicepremier Laurette Onkelinx van de Waalse socialistische partij PS. ''Nu we nadenken over een nieuw institutioneel model voor ons land, zouden we ook moeten werken aan de modernisering van de rol van de monarchie in België.''

De partijen benadrukken wel dat koning Albert II persoonlijk niet ter discussie staat. Ze hebben niets tegen hem als mens, zeggen ze.

Alleen het christendemocratische CD&V staat niet te springen voor gesleutel aan de monarchie. ''We kunnen in de praktijk verder met de regels die we hebben'', vindt voorzitster Marianne Thyssen. (ANP)

Koning Albert II van België. ANP Beeld
Koning Albert II van België. ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden