'België vreest aanslagen na nieuwe bedreigingen'

Belgische veiligheidsdiensten hebben gisteravond nieuwe bedreigingen opgevangen in Brussel. Dat meldt de Belgische krant De Tijd.

Belgische agenten in Brussel Beeld ap
Belgische agenten in BrusselBeeld ap

De nieuwe dreigementen zouden de reden zijn dat het dreigingsniveau in België werd verhoogd naar niveau drie. Dat betekent dat een aanslag 'ernstig', 'mogelijk' en 'waarschijnlijk' is. Het hoogste dreigingsniveau is vier.

Een woordvoerder van de minister van Binnenlandse Zaken zei gisteren juist dat er 'geen nieuwe elementen' van bedreiging waren, maar dat het om een 'keuze voor voorzichtigheid' ging. Volgens De Tijd vrezen de anti-terreurdiensten dat andere Syriëgangers of terroristen na de acties van gisteren tot actie overgaan.

Meerdere invallen
Er waren op verschillende plekken tijdens een grote anti-terreuractie in België invallen. In Verviers werden bij een inval twee verdachte jihadisten gedood.

De maatregelen zijn genomen na de grote anti-terreuractie van gisteravond in België. Op verschillende plekken waren invallen. In de Oost-Belgische stad Verviers werden twee verdachte jihadisten door de politie gedood. Een derde is aangehouden. Er waren ook invallen in Brussel en Vilvoorde.

De speciale eenheden van de politie werden bij aankomst bij de woning in Verviers meteen onder vuur genomen. In het vuurgevecht dat ontstond, werden de twee jihadisten gedood. Er raakten geen politiemensen gewond. Later op de avond viel de politie een ander pand in Verviers binnen. Volgens de Belgische krant De Standaard leverde die niets op.

Joodse scholen dicht
De politie van Antwerpen heeft besloten dat agenten van die stad hun dienstwapen mee naar huis mogen nemen. In Brussel en Antwerpen blijven de belangrijkste Joodse scholen vandaag dicht, zo meldde het Belgische blad Joods Actueel. In Amsterdam blijft de orthodox-joodse school Cheider vandaag dicht, zo heeft het schoolbestuur vannacht per brief aan de ouders laten weten.

Verviers, een stad van 56.000 inwoners ten oosten van Luik, staat bekend als concentratiepunt van geradicaliseerde moslims. Er zouden de afgelopen tijd mogelijk tien van hen naar Syrië zijn gegaan om daar voor Islamitische Staat of een andere extremistische moslimgroep te strijden. België staat bekend als een van de grootste leveranciers van jihadisten en Syriëstrijders.

Geen verband Parijs
De Belgische regering nam samen met Frankrijk dan ook in juni het initiatief tot meer Europese samenwerking om jihadisten te onderscheppen en te ontmoedigen. Daarin werken negen Europese landen samen, waaronder ook Nederland. Die samenwerking kwam op gang na de aanslag door een Franse Syriëganger op het Joods Museum in Brussel.

Volgens de Vlaamse krant De Tijd, is er geen verband tussen de antiterreuractie en de aanslagen in Parijs. De Belgische Staatsveiligheid had het federaal parket al vóór de aanslagen in Parijs gewaarschuwd dat de bewuste cel een gevaar was geworden, aldus de krant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden