België overspoeld door Nederlandse bouwvakkers

België wordt overspoeld door Nederlandse bouwvakkers. Vooral bouwplaatsen in de Limburgse grensstreek en rondom Antwerpen hebben te maken met een toevloed van Nederlandse arbeidskrachten. Dat melden verschillende Belgische kranten woensdag.

Redactie
null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Het stijgende aantal Nederlandse arbeidskrachten wordt mede toegeschreven aan de geringere kosten die dit voor opdrachtgevers met zich meebrengt. Een Nederlandse bouwvakker zou tot driemaal minder kosten dan een Belgische.

Door de ontwikkeling zijn Nederlandse bouwvakkers uitgegroeid tot de populairste goedkope werkkrachten in Vlaanderen. Dit jaar gingen er al 4.800 Nederlanders in de bouw aan de slag. Daarmee kloppen ze de Polen (4.600) en de Portugezen (4.200).

Crisis in Nederland
Ook de crisis in de Nederlandse bouwsector zou een van de oorzaken zijn. Die zou Nederlandse bedrijven ertoe noodzaken in eigen land tot 20 procent onder de kostprijs duiken. 'In Vlaanderen hoeven ze maar 5 procent onder de prijs te gaan. Dat is genoeg om de Vlaamse bedrijven uit de markt te prijzen, maar zo verliezen ze toch nog een stuk minder dan in eigen land', zegt de Nederlands-Belgische bouwondernemer Bas Van De Keerke.

Bovendien zijn door de crisis ook de lonen ineengezakt in Nederland. Vaklieden kosten in België 45 euro per uur. In Nederland zijn zelfstandige bouwvakkers te vinden die 18 euro per uur rekenen. Vandaar dat ook Belgische bouwbedrijven hen graag binnenhalen.

Knelpuntberoep
De brancheorganisatie Confederatie Bouw laat in de Concentrakranten weten dat goed geschoolde bouwvakkers in trek zijn omdat 'elk beroep in de bouw intussen een knelpuntberoep is'.

Een bestuurder van bouwbond ABVV ziet de ontwikkeling met lede ogen aan en zegt: 'Wij kunnen niet tegen die prijzen op. Grotere Vlaamse bedrijven en zelfs openbare besturen maken vaker gebruik van goedkope Nederlandse onderaannemers. Terwijl hier zo veel jongeren werk zoeken.'

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden