Update

België maakt zich op voor troonswisseling

België is klaar voor de troonswisseling. Na een nacht van grote volksfeesten is het tijd voor de officiële handelingen. Koning Albert II zal zondagochtend om half 11 afstand doen van de troon; zijn zoon Filip zal om 12 uur de eed afleggen. Hij wordt de zevende koning van de Belgen.

Koning Albert en prins Filip tijdens het Bal National op het Vossenplein. Beeld anp
Koning Albert en prins Filip tijdens het Bal National op het Vossenplein.Beeld anp

De troonswisseling valt samen met de nationale feestdag van België. Deze feestdag kent een aantal vaste plechtigheden die dit jaar een speciaal karakter krijgen.

De dag begint met de viering met het Te Deum, een lofzang op God, om 9 uur in de Sint-Michels en Sint-Goedelekathedraal van Brussel. Het zal het laatste publieke optreden zijn van Albert als koning. De hele koninklijke familie is aanwezig.

Akte
Om half elf zal Albert in het Koninklijk Paleis de akte van troonsafstand ondertekenen. Hij behoudt wel, zoals gebruikelijk in België, de titel van koning. Anderhalf uur later, om 12 uur, legt Filip tijdens een bijzondere zitting in het Belgisch parlement - met zowel Kamer als Senaat aanwezig - de eed af. Om 13 uur staat een balkonscène gepland voor Koning Filip en zijn vrouw Mathilde.

In de middag wordt het traditionele defilé gehouden. Zowel Albert als Filip zullen hierbij aanwezig zijn. Later zullen Filip en Mathilde hun opwachting maken bij een feest in het Warandepark. De dag wordt afgesloten met een groot vuurwerk.

Merci Albert

Het feest is overal in België, en met name in Brussel, gisteren al uitvoerig begonnen. Op de dag voor de troonswisseling was er vooral aandacht voor de vertrekkende koning.

Uit duizenden kelen klonk het zaterdagavond 'Merci Albert, merci Albert' op het Vossenplein in de Brusselse volks- en migrantenwijk de Marollen. Een grote menigte bejubelde daar koning Albert. Op de laatste avond van zijn bijna 20-jarige koningschap gaf de Belgische hoofdstad de vorst een daverend afscheid.

Koning Albert, koningin Paola, Filip en Mathilde kwamen meteen na het traditionele concert ter gelegenheid van de nationale feestdag naar het volgestroomde plein. Vanaf een speciaal podium namen het gaande en het komende koningspaar deel aan het 'nationale bal'; een openluchtconcert met voornamelijk Belgische artiesten. Op de koninklijke tribune kwamen de emoties los toen de duizenden massaal 'Ik hou van jou' zongen.

Prinses Mathilde en prins Filip komen aan bij het Paleis voor Schone Kunsten voor een concert ter gelegenheid van de troonswisseling. Beeld anp
Prinses Mathilde en prins Filip komen aan bij het Paleis voor Schone Kunsten voor een concert ter gelegenheid van de troonswisseling.Beeld anp
Koningin Paola, koning Albert, prins Filip en prinses Mathilde (van links af) tijdens het Bal National op het Vossenplein in Brussel. Beeld anp
Koningin Paola, koning Albert, prins Filip en prinses Mathilde (van links af) tijdens het Bal National op het Vossenplein in Brussel.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden