Plus

Belgica is een klassieke broedertwist in een oord van verderf

Twee broers runnen een café en natuurlijk ontstaat er ruzie tussen de twee, maar dat stoort niet, want regisseur Van Groeningen houdt de vaart erin en de schuwt overdrijving niet: de exuberante excessen volgen elkaar in hoog tempo op.

Jan Pieter Ekker
null Beeld September Film
Beeld September Film

'Kun je geen broodjeszaak beginnen," verzucht zijn vrouw als Frank haar heeft verteld over zijn megalomane plannen met café Belgica. Isabelle ziet de bui al hangen: rock-'n-roll, seks en drugs voor hem; de zorg voor hun kind - een tweede is op komst - voor haar. Maar Isabelle weet ook dat haar smeekbedes aan dovemansoren zijn gericht; wat Frank in zijn kop heeft, heeft hij nu eenmaal niet in zijn kont.

Belgica is de vijfde speelfilm van de Vlaamse cineast Felix van Groeningen, die in 2009 doorbrak met zijn energieke boekverfilming De Helaasheid Der Dingen en twee jaar geleden een Oscarnominatie verwierf met de fraaie opvolger The Broken Circle Breakdown. Belgica, gecoproduceerd door het Amsterdamse productiehuis Topkapi Films, is losjes gebaseerd op de geschiedenis van De Charlatan, het Gentse café dat door zijn vader werd opgericht en waar Felix ook regelmatig achter de toog stond.

Broedertwist
Van Groeningen combineerde de roemruchte geschiedenis van veler 'favoriete oord van verderf' met een klassieke broedertwist: de jonge caféuitbater Jo (Stef Aerts, met een dichtgeplakt rechteroog) roept de hulp in van zijn grote broer Frankie (Tom Vermeir, de zanger-gitarist van de rockband A Brand).

Aanvankelijk verloopt de samenwerking crescendo: het bruine café verandert in een levendige concertzaal. Maar langzaam maakt de leut plaats voor drama: de zaal voldoet niet aan de veiligheidsvoorschriften, Frankie vergrijpt zich aan drank, drugs en barmeisjes, de inkomsten vallen tegen, de broers komen tegenover elkaar te staan.

Belgica

Regie Felix van Groeningen
Met Stef Aerts, Tom Vermeir, Hélène De Vos, Charlotte Vandermeersch
Te zien in Cincenter, Eye, Filmhallen, The Movies

Exuberante excessen
Heel erg beklijven doet het drama niet, daarvoor is het net wat te schematisch en blijven de talrijke personages die rond de broers fladderen te veel aan de oppervlakte steken. Stamgasten kunnen nog zo vaak van hun barkruk vallen, ze staan elke keer weer op; katers verdwijnen als sneeuw voor de zon, en de bedrogen vrouwen sluiten hun mannen na elke uitspatting weer liefdevol in de armen.

Heel storend is dat niet, omdat Van Groeningen de vaart erin houdt en de overdrijving niet schuwt: de exuberante excessen volgen elkaar in hoog tempo op. Ook de opwindende, volstrekt chaotische soundtrack is al een reden om te gaan. Die is verzorgd door Soulwax, van de broers Stephen en David Dewaele, die eerder ook al de score voor Van Groeningens debuutfilm Steve + Sky (2004) verzorgden.

Zij schreven vijftien nummers - van neosoul en electropunk tot disco, krauttechno en Belgische dance - voor evenzoveel popgroepen, die zeer overtuigend worden 'gespeeld' door bekende en minder bekende muzikanten: bij elk optreden spat de energie van het doek.

Poster Beeld -
PosterBeeld -

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden