Belgen ontwikkelen snelle test comapatiënten

Onderzoekers van de universiteit van Luik in België hebben een eenvoudige test ontwikkeld die kan aantonen of patiënten in coma verkeren of dat ze geen uiting kunnen geven aan hun bewustzijn. Het onderzoek staat vandaag in het medische tijdschrift The Lancet.

© Thinkstock Beeld
© Thinkstock

Dokters vragen vegetatief lijkende patiënten in de regel om een eenvoudig bevel uit te voeren, zoals in de hand knijpen, om zich ervan te vergewissen of iemand bij bewustzijn is. 'Als we dan een beweging zien, is dat oké. Maar als we niets zien, betekent dat niet altijd dat de patiënt onbewust is', zegt onderzoeksleider Steven Laureys.

Hersenschors
Soms wil de patiënt wel bewegen, aldus Laureys, maar is er een letsel in de zenuwbanen, ruggenmerg of hersenen dat dit belemmert. 'Bij onze nieuwe test vragen we eveneens om hand of voet te bewegen, maar via elektro-encefalografie (EEG) meten we nu rechtstreeks wat er gebeurt in de motorische hersenschors. We kijken niet alleen of er een antwoord is in de spieren.'

De nieuwe test is draagbaar en kan overal worden uitgevoerd.

Revolutionair
De onderzoekers van de Luikse Coma Science Group kwamen eerder in het nieuws toen ze erin slaagden te communiceren met sommige vegetatieve patiënten door middel van hersenscans. Die oplossing bleek revolutionair op wetenschappelijk gebied, maar te duur en te weinig toegankelijk voor een uitgebreid gebruik op grote schaal in de ziekenhuizen. Hier moet de nieuwe test verandering in brengen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden