Belgen aan de haal met Tetterode

Een archieffoto uit 1993 van het hoofdkantoor van Buhrmann-Tetterode N.V aan de Paalbergweg in Amsterdam. Foto ANP Beeld
Een archieffoto uit 1993 van het hoofdkantoor van Buhrmann-Tetterode N.V aan de Paalbergweg in Amsterdam. Foto ANP

AMSTERDAM - Amsterdam verliest na bijna 150 jaar het hoofdkantoor van het roemruchte grafische bedrijf Tetterode. Daarbij gaan in Nederland 52 banen verloren.

Moederbedrijf Staples schuift zijn Nederlandse en Belgische organisaties in elkaar, waarbij de Belgen de hoofdprijs krijgen. Naast 52 Nederlandse banen, worden in België nog twintig banen geschrapt. In totaal werken in de Benelux 410 mensen voor het bedrijf.

Volgens Staples is de crisis, die de grafische sector ongenadig hard heeft getroffen, de hoofdoorzaak van de ingreep. Klanten kopen nauwelijks nog grafische machines en diensten bij het bedrijf.

Het Tetterodekantoor aan de Willem de Zwijgerlaan in Amsterdam-West wordt verkocht. Het bedrijf houdt elders in Amsterdam alleen een verkooporganisatie en een kleine showroom, alle andere functies gaan naar verschillende Plantinvestigingen in België. Daarmee krijgen de Belgen na bijna 99 jaar de overhand in het bedrijf. Plantin werd in 1911 door het Amsterdamse Tetterode opgezet om in België drukactiviteiten te ontplooien.

Tetterode kwam weer voort uit Lettergieterij Amsterdam, dat in 1856 onder leiding van Nicolaas Tetterode van Kralingen naar de Amsterdamse Bloemgracht was verhuisd. De drukkerij kende na de Tweede Wereldoorlog een trits fusies, onder meer met branchegenoot Buhrmann. In 1993 werd met Koninklijke Nederlandse Papierfabrieken (KNP) en papierhandelaar VRG conglomeraat KNP BT gevormd, enige tijd het grootste kantoorartikelenbedrijf van Europa.

Het bedrijf, in 1998 omgedoopt tot Corporate Express na een naamconflict met KPN, viel net zo snel weer uit elkaar. De grafische tak en kantoorartikelenactiviteiten kwamen in 2008 in handen van het Amerikaanse Staples. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden