Update

Belg Van Rompuy moet puzzel over EU-leiderschap oplossen

Het officiële startschot is gelost voor het pokerspel om de topbanen van de Europese Unie. De staatshoofden en regeringsleiders van de 28 EU-lidstaten gaven Europees president Herman Van Rompuy gisterenavond bij een diner in Brussel de opdracht te gaan onderhandelen met het Europees Parlement.

Merkel arriveert bij het EU-overleg. Beeld afp
Merkel arriveert bij het EU-overleg.Beeld afp

Eerder die dag besloten de leiders van het Europees Parlement (EP) dat de Luxemburgse ex-premier Jean-Claude Juncker namens hen mag overleggen. Hij won met de Europese christendemocraten de Europese parlementsverkiezingen. Juncker vindt dan ook dat hij de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie moet worden, als opvolger van José Manuel Barroso.

Minister-president Mark Rutte wil dat de Europese Unie eerst gaat bepalen wat de Europese Commissie de komende jaren gaat doen. Daarna pas kan er worden gesproken over de vraag wie de meest geschikte voorzitter van de commissie is. Dat zei Rutte kort voor het overleg. 'Ik denk dat vanavond een eerste stap moet zijn om niet alleen te kijken naar de mensen die topposities moeten gaan bemannen, maar te kijken naar de mensen in Europa: wat we voor hen kunnen doen.'

Merkel laat zich niet opjagen
De Europese leiders namen het standpunt van het EP voor kennisgeving aan, aldus Van Rompuy na afloop van de top. Hij kreeg het mandaat om met alle nieuwe leiders in het parlement te gaan praten. Ook moet hij alle lidstaten raadplegen. De Europese leiders, die het recht hebben de kandidaat voor het voorzitterschap voor te dragen, zijn verdeeld over Juncker. Zij moeten weliswaar voor het eerst rekening houden met de uitslag van de verkiezingen, maar zij vinden niet dat dat automatisch betekent dat de Luxemburger de nieuwe voorzitter wordt. Vooral de Britten en Hongaren hebben moeite met de man van de 'oude stempel'.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel laat zich niet opjagen bij de zoektocht naar een nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. Volgens haar is het 'geen automatisme' dat topkandidaat Jean-Claude Juncker voorzitter wordt. 'Hoe kan je twee dagen na de verkiezingen zeggen dat er geen opties meer zijn? We moeten het Europees Verdrag respecteren. Ik verkies een grondige aanpak boven snelheid', legde ze uit na de bijeenkomst met de EU-leiders.

Strategische prioriteiten
Behalve een nieuwe Commissievoorzitter moet er onder anderen ook een opvolger voor Van Rompuy gevonden worden, maar Merkel wilde niet oplijsten welke personeelswissels allemaal onderhandeld zullen worden. 'Precies dat moeten we overlaten aan Herman Van Rompuy. Hij moet daarover overleg voeren.' Merkel wees erop dat geen enkele partij de meerderheid heeft gekregen in het Europees Parlement. De bondskanselier wil dan ook dat een brede meerderheid zich achter de plannen schaart.

De brede consultatieronde gaat niet enkel over de opvolging van Barroso, maar ook over de strategische prioriteiten van de Unie voor de komende regeringstermijn. Van Rompuy somde alvast enkele prioriteiten op: groei en werkgelegenheid, een goed functionerende economische en monetaire unie, klimaatverandering, de energiemarkt en het inperken van de afhankelijkheid van buitenlandse leveranciers, het vrij verkeer van personen en de strijd tegen illegale immigratie en misdaad.

Rutte wil dat de Europese Unie eerst gaat bepalen wat de Europese Commissie de komende jaren gaat doen. Beeld anp
Rutte wil dat de Europese Unie eerst gaat bepalen wat de Europese Commissie de komende jaren gaat doen.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden