Belg deelt miljoenen uit aan armen

De Riemstse Euro Millions-winnaar besloot afgelopen weekend om de helft van de jackpot van 7,5 miljoen euro weg te schenken. Dat bedrag verdeelt hij onder familie, vrienden en Riemstenaren die in geldnood zitten. Foto ANP/Koen Suyk Beeld
De Riemstse Euro Millions-winnaar besloot afgelopen weekend om de helft van de jackpot van 7,5 miljoen euro weg te schenken. Dat bedrag verdeelt hij onder familie, vrienden en Riemstenaren die in geldnood zitten. Foto ANP/Koen Suyk

RIEMST - Een man uit het Belgische Riemst won 7,5 miljoen euro bij een loterij en gaat dat bedrag delen met de armen.

Eigenlijk heeft Anonymus alles fout gedaan. Althans als je kijkt naar het protocol, dat standaard wordt gevolgd bij het winnen van een grote prijs in Euro Millions. Als iemand de jackpot wint wordt hij uitgenodigd voor een gesprek in het hoofdkwartier te Brussel. "Daar vertellen we zo iemand wat hij wel en wat hij niet moet doen," zegt Ann Publie, woordvoerster van Euro Millions. "Vertel het niet aan je buren. Zelfs niet aan je kinderen, maar open stiekem een rekening voor ze, voor later. En vertel het niet aan de pers. Denk rustig na over wat je met het geld gaat doen."

Al die geboden zijn overtreden. Aan de gewenste anonimiteit zal wellicht snel een einde komen.

Het OCMW van Riemst, de sociale dienst, kreeg honderden telefoontjes van mensen die zich afvroegen of ze kans maken op een deel van de 3,75 miljoen euro die de Riemstse Euro Millions-winnaar wegschenkt. Vanaf vandaag deelt de weldoener alvast 100.000 liter mazout (stookolie) uit aan noodlijdende dorpsbewoners.

"De telefoon op het OCMW-kantoor van Riemst staat roodgloeiend", zegt OCMW-voorzitter Hubert Cleuren. "Zelfs mensen van buiten Riemst bellen ons met de vraag of ze kans maken op een deel van de koek." Riemst staat op de wereldkaart. Telefoons staan roodgloeiend, cameraploegen sluipen door het dorp in de hoop een glimp van de gulle gever op te vangen. Tot nu toe vergeefs.

Burgemeester Mark Vos van de gemeente Riemst is er niet minder blij om: "7,5 miljoen euro is niet niks. Dat is zowat de helft van de begroting van Riemst voor 2009. Dit is een uitermate chique gebaar van deze meneer. Een echt kerstverhaal."

De Riemstse Euro Millions-winnaar besloot afgelopen weekend om de helft van de jackpot van 7,5 miljoen euro weg te schenken. Dat bedrag verdeelt hij onder familie, vrienden en Riemstenaren die in geldnood zitten.

Voor de verdeling van het geld onder de noodlijdende dorpsbewoners, heeft hij twee verantwoordelijken aangesteld: Stefan Degrève, baas van de plaatselijke ING-bank en Guido Coenegrachts van dagbladhandel 't Gazetje waar de man zijn winnende biljet kocht. "Een eerste initiatief van de winnaar is de verdeling van 100.000 liter mazout onder dorpsbewoners die daar nood aan hebben," zegt Guido Coenegrachts. ,,Zo worden vanaf vandaag 100 energiecheques van 1.000 liter mazout verdeeld. Al zullen ook de mensen die zich met aardgas of elektriciteit verwarmen aan bod komen. De winnaar is nog bezig met de samenstelling van de lijst van die 100 mensen. Naar alle waarschijnlijkheid gaan we daarvoor ook nog de hulp van het OCMW inroepen."

OCMW-voorzitter Cleuren zal het geld met open armen ontvangen. "We kunnen dat geld heel goed gebruiken om ons sociaal beleid verder uit te diepen. Zo zouden we er heel wat mensen mee uit hun sociaal isolement kunnen halen." (GPD)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden