Beleid overgewicht effectief

AMSTERDAM - Scholen die actief jongeren tot een gezondere levensstijl proberen te verleiden, zien resultaat van hun inspanningen.Speciale lessen, extra mogelijkheden voor sport en bewegen en minder vette spijzen en dranken in de kantine leiden ertoe dat het overgewicht wordt teruggedrongen.

Dat blijkt uit een onderzoek waarop Amika Singh 11 april aan het VU medisch centrum promoveert. Het onderzoek heeft betrekking op bijna 1100 vmbo-scholieren. De jongeren die een programma volgden dat Singh had ontwikkeld, bleken per dag een kwart liter minder frisdrank te drinken. Dat is een aanzienlijke vermindering van de calorie-inname per dag.

Het programma dat Singh de jongeren liet volgen, hield in dat zij minder frisdrank dronken, minder snoepten en snackten, minder televisie keken en meer bewogen. Het zogeheten DoiT-programma bestaat uit materiaal voor tien lessen, extra mogelijkheden voor sport en bewegen en een advies voor een gezonder assortiment in de schoolkantine,. Op een website kunnen de jongeren hun kennis testen en recepten uitwisselen. Ook krijgen ze er advies op maat.

Jongeren die het programma volgden, waren na afloop minder dik dan de controlegroep. Ze dronken een kwart liter minder frisdrank (1 glas cola staat gelijk aan zeven suikerklontjes) en keken minder televisie. Singhs onderzoek bevestigt dat niet-westerse jongeren vaker overgewicht hebben dan autochtone scholieren. Dat komt mede doordat niet-westerse jongeren minder fietsen, meer televisie kijken en meer snacks nuttigen.

Hoewel het DOiT-programma na acht maanden een aantoonbaar effect had, liep de invloed van het programma na afloop geleidelijk terug. Singh trekt daaruit de conclusie dat een programma als DOiT in het schoolprogramma moet worden ingebed om op langere termijn effectief te zijn.

Ruim 15 procent van de 12- en 13-jarigen in Nederland is te dik. Dat percentage blijft groeien. Scholen hebben steeds meer interesse om het probleem aan te pakken. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden