Beleid om coffeeshops niet direct te sluiten na geweld verlengd

Burgemeester Halsema besluit om het beleid om een coffeeshop na geweld van buiten niet direct te sluiten te verlengen met een half jaar.

In april werd er tweemaal een handgranaat aangetroffen in de Spuistraat nabij coffeeshop New Times. Beeld Michel van Bergen/ ANP
In april werd er tweemaal een handgranaat aangetroffen in de Spuistraat nabij coffeeshop New Times.Beeld Michel van Bergen/ ANP

Dat schrijft de burgemeester in een brief aan de gemeenteraad.

Het geweld tegen coffeeshops neemt dit jaar toe, voor het eerst sinds het besluit om het sluiten van een coffeeshop voor onbepaalde tijd na geweld op te schorten. Een motief voor de toename van geweld is nog niet gevonden, laat Halsema weten.

De Driehoek van burgemeester, politie en justitie is op dit moment bezig met het instellen van een Taskforce, die onder andere moet gaan onderzoeken welke aanvullende maatregelen genomen kunnen worden om het toenemende gebruik van explosieven tegen te gaan. Het grote aantal plofkraken en explosieven dat wordt achtergelaten in de stad is daar de directe aanleiding voor.

De coffeeshopbranche ziet meer heil in maatwerk ten aanzien van het sluitingsbeleid. Maar omdat de huidige periode van het opschorten van het sluitingsbeleid afloopt op 1 juni, moest Halsema nu wel een besluit nemen. Sinds eind 2016 wordt een coffeeshop niet per definitie voor onbepaalde tijd gesloten na geweld van buitenaf.

Sluiten

Toen vanaf 2015 vooral coffeeshops werden belaagd (eerst door nachtelijke beschietingen, later met explosieven), liet toenmalig burgemeester Eberhard van der Laan die zonder uitzondering sluiten. Daar moest hij van terugkomen toen zijn beleid steeds nieuwe incidenten leek uit te lokken. Schieten leek immers een effectief middel om een zaak te laten dichttimmeren.

Als het doelwit niet overduidelijk om problemen heeft gevraagd door zich bijvoorbeeld zelf in het criminele milieu te begeven, wordt die natuurlijk dubbel getroffen als op de aanval sluiting volgt, met alle (financiële) consequenties van dien. Als de dader spoorloos blijft, is de ondernemer ook nog eens de enige verliezer.

Dus werd eind 2016 besloten om het sluitingsbeleid tijdelijk op te schorten, in de hoop dat het geweld zou afnemen. Dat gebeurde ook, tot het recentelijk weer oplaaide.

De opschorting van het sluitingsbeleid geldt voor ongeveer 90 procent van alle Amsterdamse coffeeshops, die een verklaring daarover heeft ondertekend. Zaken mogen na een incident vrijwillig dicht ‘om af te koelen’ en de politie wat tijd te geven. De ondernemers delen in ruil informatie en nemen veiligheidsmaatregelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden