Beleid in Amsterdam werkt niet, één op vijf leeft in armoede

Eén op de vijf Amsterdammers leeft onder de armoedegrens. Het almaar groeiende aantal minima in de stad roept vragen op over de effectiviteit van het armoedebeleid. Wordt het tijd voor een nieuwe aanpak?

null Beeld anp
Beeld anp

Het armoedebeleid in Amsterdam werkt niet. Ondanks alle inspanningen om armoede tegen te gaan blijft het aantal minima in de stad toenemen.

Volgens de nieuwste Armoedemonitor van het Bureau Onderzoek en Statistiek leeft één op de vijf Amsterdammers onder de armoedegrens van 110 procent van het wettelijke sociale minimum. Dat is 1017,19 euro netto voor een alleenstaande zonder kinderen en 1308,74 voor een alleenstaande met kinderen.

Het percentage minima in Amsterdam lag in 2013 op 22,1, en de verwachting is dat het dit jaar verder zal oplopen. Ter vergelijking: in 2008 was het percentage nog 15,8.

Het nieuwe stadsbestuur heeft bij zijn aantreden een extra inspanning beloofd om de armoede terug te dringen. Er wordt gewerkt aan een integraal aanvalsplan, dat jaarlijks 32 miljoen euro mag kosten.

Een rondgang langs deskundigen leert dat het college daarbij onorthodoxe middelen niet moet schuwen. Gratis wifi voor alle gezinnen onder de armoedegrens, luidt het advies van ondernemer Annemarie van Gaal. Hoogleraar arbeidsverhoudingen Paul de Beer pleit voor een gratis lidmaatschap van sportclubs en andere verenigingen voor alle kinderen die opgroeien in armoede.

Oud-bankier Rutger Koopmans wil een inspanningsverplichting van overheid én samenleving: 'We moeten hardop uitspreken: wij accepteren armoede niet.'

Lees vandaag (21-10) meer in Het Parool: 'Maak armoede sexy'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden