'Beleid gezinshereniging ten koste van kind'

De Nederlandse overheid maakt het kinderen van vluchtelingen die naar Nederland willen komen steeds moeilijker zich hier te vestigen. Dat stelt de Kinderombudsman in een rapport over gezinshereniging dat woensdag is gepubliceerd. Het beleid is de afgelopen 5 jaar steeds strenger geworden en de werkwijze van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) steeds onzorgvuldiger, aldus het rapport.

Kinderombudsman Marc Dullaert.Beeld anp

In 2008 werd 12 procent van de aanvragen tot gezinshereniging afgewezen, in 2011 liep dat percentage op tot 83 procent. Voor Somalische kinderen is het nog erger, minder dan 10 procent van hen wordt toegelaten.

Ministerie is het niet eens
Volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie suggereert de Kinderombudsman 'dat de medewerkers werken met afwijzen als uitgangspunt'. Het ministerie is het daar niet mee eens. 'Als er op te veel, op essentiële punten tegenstrijdige verklaringen worden afgelegd, kan er niet van worden uitgegaan dat er sprake is geweest van een feitelijke gezinsband', aldus het ministerie in een eerste reactie.

'Overheid houdt zich niet aan verdrag'
Volgens het Verdrag voor de Rechten van het Kind heeft elk kind het recht op te groeien bij de ouders, tenzij dit niet in het belang van het kind is. De Kinderombudsman, onderdeel van de Nationale ombudsman, stelt dat de overheid zich niet aan het verdrag houdt, omdat ze aanvragen tot gezinshereniging 'niet met spoed, menselijkheid en welwillendheid' behandelt. Volgens de Kinderombudsman is het onaanvaardbaar dat hierdoor grote aantallen kinderen niet bij hun ouders in Nederland kunnen wonen.

'Geen reden voor huidige strenge beleid'
Sinds 2008 is het gezinsherenigingsbeleid in Nederland steeds strenger geworden. Signalen en vermoedens van fraude zijn hiervan de oorzaak geweest. De Kinderombudsman wijst erop dat het altijd bij vermoedens van fraude is gebleven en ziet dan ook geen reden voor het huidige strenge beleid. De focus ligt nu volgens hem op het voorkomen van fraude, in plaats van op het belang van het kind.

Volgens directeur Dorine Manson van VluchtelingenWerk bevestigt het rapport wat de organisatie al langer weet. 'Het is onverteerbaar dat zoveel vluchtelingkinderen zonder een eerlijke kans te hebben gekregen al jaren gescheiden moeten leven van hun ouders. Het is goed dat er in Den Haag een aantal verbeterpunten zijn afgesproken, maar daar zijn deze eerder afgewezen kinderen en hun ouders niet mee geholpen. Zij worden voorlopig niet herenigd.'

'Herkansing 3910 kinderen'
De Kinderombudsman wil dat alle kinderen die tussen 2008 en 2011 werden afgewezen, opnieuw worden beoordeeld. Het zou gaan om 3910 kinderen, zo meldt de Volkskrant. Het risico dat zij eerder onterecht zijn afgewezen is volgens de Kinderombudsman 'onaanvaardbaar hoog'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden