Plus

Beleid coffeshops nodigt uit tot misbruik

Na een schietpartij op een coffeeshop timmert Van der Laan steevast de deur dicht - en dat blijft hij doen. Dat zijn beleid wordt misbruikt, maakt kennelijk niet uit.

Maarten van Dun
Sinds oktober vorig jaar werden in Amsterdam zeven coffeeshops het doelwit van schutters Beeld anp
Sinds oktober vorig jaar werden in Amsterdam zeven coffeeshops het doelwit van schuttersBeeld anp

'Tja, zo wordt het wel heel makkelijk. Een concurrent betaalt een jonge ­jongen vijftig euro om op m'n zaak te schieten en ik kan de tent sluiten.'
­
Zo simpel verwoordde een coffee­shophouder eerder in deze krant het gevoel dat in de branche leeft: het ­gemeentelijke beleid om een coffeeshop te sluiten als die het doelwit is geweest van schutters, maakt coffeeshops vogelvrij en werkt bovendien nieuwe beschietingen in de hand.

Medeverantwoordelijk
Veel is er sowieso niet voor nodig om burgemeester Eberhard van der Laan ambtelijk boos te krijgen, maar de suggestie dat uitgerekend híj, de man die de openbare orde en veiligheid van alle Amsterdammers als het allerhoogste goed beschouwt en verdedigt, medeverantwoordelijk is voor schietpartijen, maakt de burgemeester extra kribbig.

Tegen de gemeenteraad zei hij: "Het wordt omgedraaid naar een klacht over hoe wij omgaan met de coffeeshops en daar speel ik niet in mee. Ik vind het een vreemd toneelstuk waarin ik verkeerd gecast ben."

Verkeerd gecast of niet, Van der Laan speelt wel een hoofdrol en dat zal zo blijven: de burgemeester ziet namelijk geen reden met zijn beleid te stoppen.

Wegduiken voor kogels
Sinds oktober vorig jaar werden in Amsterdam zeven coffeeshops het doelwit van schutters, veel vaker dan vroeger. Ter vergelijking: in 2012 en 2014 werd één keer op een coffeeshop geschoten. Deze week werden op de Overtoom binnen enkele dagen twee coffeeshops beschoten - en gesloten.

Bij de schietpartijen is tot dusver niemand geraakt, maar soms moesten medewerkers en bezoekers wegduiken voor de kogels. Bij de buren van de Roxy in de Gerard Doustraat zaten de kogelgaten in de voordeur, terwijl The Power in de Sarphatistraat 's ochtends tijdens het spitsuur werd beschoten.

Vanwege het gevaar voor de openbare orde gaan 'de planken ervoor', zoals het dichttimmeren op het stadhuis wordt genoemd. Zolang onduidelijk is wat de achtergrond is van de schietpartij, zou de coffeeshop immers nogmaals doelwit kunnen zijn, is de gedachte.

Persoonlijk conflict
Hoewel tot de verbeelding spreekt dat concurrenten elkaar 'de markt uit schieten', lijkt dat zeker niet altijd het motief. De politie benadrukt alle opties open te houden.

In zeker één geval lijkt de coffeeshophouder verwikkeld in een persoonlijk conflict, terwijl in andere gevallen wordt gezegd dat 'de achterdeur op de voordeur schiet', oftewel: coffeeshophouders hebben een conflict met de leveranciers van hasj en wiet - niet zelden zware criminelen.

Onder druk
Dergelijke zakenpartners, maar kennelijk ook anderen, deinzen er niet voor terug een coffeeshophouder zwaar onder druk te zetten. De wetenschap dat de gemeente klaarstaat met spijkers en planken, maakt bedreigen wel erg makkelijk.

Coffeeshophouders weten vooraf heel goed met welke wereld zij zakendoen. Daar zijn risico's aan verbonden en met de vinger naar de gemeente wijzen als oorzaak van alle problemen, is dan ook te makkelijk.

Van der Laan verwerpt de suggestie dat hij medeverantwoordelijk is voor de schietpartijen en dat is terecht. Maar hij kan niet de ogen sluiten voor het feit dat zijn beleid wel degelijk door criminelen wordt misbruikt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden