Plus

'Beleggers zijn hardwerkende mensen die de stad mooier maken'

De gemeenteraad organiseert een hoorzitting over beleggers die de huizenprijzen opdrijven. Belegger Jasper Hercules (34) krijgt jeuk van dit soort aannames.

Jasper Hercules: 'Het tekort aan woningen is niet de schuld van beleggers'Beeld Carly Wollaert

Het is tijd dat een belegger eens een tegengeluid laat horen, vindt Jasper Hercules, eigenaar van Amsterdams Fundament, dat kort gezegd huizen koopt, renoveert en verkoopt of verhuurt. De beroepsgroep staat in het centrum van een maatschappelijke en politieke discussie, waarin ze wordt uitgemaakt voor 'patsers', 'een plaag' en 'mensen die alleen maar aan geld ­denken'.

"Dat soort teksten is van PVV-niveau. Daar gaan mijn nekharen van overeind staan," zegt Hercules. "Beleggers zijn hardwerkende mensen, die risico's nemen en de stad mooier maken."

De gemeenteraad stemde deze week unaniem in met een hoorzitting, waarbij experts en betrokkenen tekst en uitleg komen geven, met als uiteindelijk doel de opkomst van beleggers op de huizenmarkt te beteugelen. Hercules zal ­zeker ingaan op een uitnodiging, zegt hij. "Het debat kan wel wat nuance gebruiken."

Hercules kocht zijn eerste pand in 2014, aan de Ceintuurbaan. "Ik had wat spaargeld overgehouden aan mijn baan bij Nuon. Bovendien kon ik gebruik maken van het netwerk dat ik had opgebouwd tijdens mijn studie aan Nyenrode; Nyenrodianen zijn nog wel eens vermogend en ze willen best investeren in vastgoed."

Hij renoveerde het pand en verkocht het weer. De opbrengst investeerde hij in een volgend pand en zo ontstond een sneeuwbal die langzaam ging rollen. Inmiddels beschikt Hercules - samen met een compagnon en nu en dan een financier - over 98 adressen in Amsterdam. De huurinkomsten zorgen voor een vaste geldstroom.

"Wij richten ons op panden binnen de Ring. De vraag naar die huizen groeit de komende ­jaren enorm, dus dat maakt het een veilige investering. Ik zit hier in voor de lange termijn, niet om snel mijn vastgoed te verkopen."

Hij gaat in op verwijten die beleggers voor de voeten geworpen krijgen.

1. Beleggers drijven de huizenprijzen op

"Wij lopen met Amsterdam Fundament particuliere huizenkopers niet in de weg. Wij kopen volledige panden, geen losse appartementen. De panden waar wij op af komen, zijn oud of slecht onderhouden. Die knappen wij op en verkopen wij weer. Als we zo'n woonhuis opsplitsen in appartementen, ontstaan juist méér woningen."

"Ik denk dat vooral kleinere beleggers meer invloed hebben op de huizenprijs. De tandarts uit het Gooi, die spaargeld over heeft en daarvan een huis koopt en dat verhuurt. Dat heeft een prijsopdrijvend effect. Maar die tandarts heeft net zoveel recht op een woning als elke andere koper."

2. Beleggers gaan voor de maximale huur

"Partijen die huizen kopen en voor de maximale prijs verhuren en desnoods mensen eruit zetten, zijn niet oké. Wij respecteren onze huurders en hun rechten. Als ik als 34-jarige een pand koop waar een ouder echtpaar al tientallen jaren woont, dan respecteer ik dat. Door voor andere huizen wat meer huur te vragen, kunnen we dit soort lagere huren blijven dragen."

"Onze beroepsgroep is de afgelopen jaren veel professioneler geworden, met partijen die geld beleggen van grote financiers zoals pensioenfondsen. Die gaan voor de lange termijn. Vastgoed is een goede investering, maar we hebben hart voor de zaak en houden van Amsterdam."

3. Beleggers onttrekken woningen aan de koopmarkt door die te verhuren

"Dat doen wij niet. We verhuren alleen aan mensen die al in de woning zaten toen wij het pand kochten. Het grote probleem in Amsterdam is veelomvattend: er is een tekort aan ­woningen. Dat is niet de schuld van beleggers."

"Amsterdam trekt elk jaar tienduizend nieuwe mensen aan, mede door vol in te zetten op citymarketing. Maar de gemeente streeft naar de bouw van slechts vijfduizend woningen per jaar. De ambitie is te laag. De gemeente had tijdens de crisis nooit de bouw stil moeten leggen, al is dat achteraf makkelijk praten."

"Afgelopen week stond de stad te juichen omdat geneesmiddelenagentschap EMA naar Amsterdam komt. Maar dit betekent dat ook honderden expats hier naartoe komen. Ik vind dat prachtig, maar waar moeten ze wonen? De stad is niet voorbereid op zoveel nieuwe inwoners."

"Het rijk heeft woningcorporaties bovendien belast met enorme verhuurdersheffingen, waardoor de corporaties niet meer konden bijbouwen. Ik wil niet zeggen dat de overheid de zwarte piet moet krijgen, maar enige nuance is wel op zijn plaats."

4. Beleggers hebben lak aan de regels voor verhuur

"Wij hebben het beheer van onze huizen uit­besteed, professionele partijen helpen ons met het onderhoud. Maar ik weet precies wie in mijn huizen wonen, met hoeveel mensen ze daar zitten en onder welke voorwaarden ze ­huren. Ik ga langs, stel mij voor aan nieuwe huurders. We laten de boel niet verpauperen."

5. Beleggers jagen gezinnen de stad uit met huren die alleen voor expats te betalen zijn

"Als het kan, verhuren we ook aan gezinnen. Laatst hebben we een pand gekocht van een ouder stel op de Overtoom. Zij hadden grote problemen met een schimmige partij die een bedrijfsruimte in het pand huurde. Die kregen zij niet weg. Wij hebben het geld en de energie om te procederen met die huurder en dat hebben we gedaan. Nu woont er een gezin in dat huis."

"Vergeet niet dat gezinnen niet alleen vertrekken vanwege de hoge huizenprijzen. Ze kiezen ook bewust voor meer ruimte en groen, dat is van alle tijden. Ik ga zelf ook naar het Gooi, omdat ik wil dat mijn kinderen in het groen opgroeien en niet in de drukte van de stad."

Je hoort Hercules niet zeggen dat beleggers helemaal geen invloed hebben op de woningmarkt, maar laten we hun invloed alsjeblieft niet overschatten. "Zestig procent van de Amsterdamse huizenmarkt bestaat uit sociale huur. Dan is het een logisch gevolg dat de koopmarkt krap is. Dat zijn keuzes waarop beleggers geen invloed hebben. Beleggers zijn niet het probleem, maar een deel van de oplossing. Wij knappen verpauperde panden op en daarmee maken we de stad mooier."

Lees ook: Is uitdijende plaag van beleggers nog te keren?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden