Plus

'Beleggers veroorzaken uitwassen op de huizenmarkt'

Beleggers spelen niet alleen een groeiende rol op de Amsterdamse woningmarkt, ze drijven ook de huizenprijzen op en vergroten de kans op een nieuwe vastgoedbubbel.

Michiel Couzy
null Beeld ANP
Beeld ANP

De invloed van beleggers - mensen die minstens drie huizen bezitten - op de Amsterdamse huizenmarkt is sinds 2010 bijna verdubbeld.

In 2016 viel 13 procent van de gekochte huizen in Amsterdam in handen van kleine beleggers, die vervolgens overgingen tot verhuur van de woning, het zogenoemde buy-to-let.

Zes jaar eerder was dat nog 7 procent, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam en de Katholieke Universiteit Leuven, in opdracht van de SP.

Deze beleggers zijn vooral actief in de grachtengordel, de Haarlemmerbuurt en het oostelijk deel van het centrum.

Op zich is de komst van beleggers geen probleem; ze zorgen voor meer huurhuizen in Amsterdam, belangrijk voor starters, studenten en expats.

Maar daar blijft het niet bij, zegt Cody Hochstenbach, geograaf aan de UvA en een van de auteurs van het rapport. "Beleggers veroorzaken uitwassen."

Enorme hypotheekschulden
Allereerst prijzen ze startende kopers uit de markt. Doordat beleggers meer geld hebben te besteden, kunnen ze makkelijk overbieden.

Dat geld verdienen ze terug door de woning te verhuren. "Probleem is dat in Amsterdam veel te hoge huren kunnen worden gevraagd," zegt woningmarkteconoom Christian Lennartz van de Rabobank.

Hierdoor stijgen de huizenprijzen in de stad: beleggers betalen immers meer dan de vraagprijs. En zo stevent de Amsterdamse woningmarkt, nog maar net bekomen van de laatste crisis, alweer af op de volgende vastgoedbubbel.

Volgens de onderzoekers vormen de enorme hypotheekschulden de belangrijkste motor achter de bubbel; doordat kopers veel kunnen lenen, betalen ze ook meer.

5,8%

Op de Nederlandse huizenmarkt stijgt het aantal aankopen door particulieren met minstens drie huizen in bezit van 3,8 procent in 2006 naar 5,8 procent in 2016.

"Beleggers doen daar een schepje bovenop," zegt Hochstenbach. Zij veroorzaken een stortvloed aan kapitaal op de huizenmarkt.

De prijzen stijgen sneller dan de inkomens en dan kunnen we spreken van een bubbel.

Grote risico's
De risico's zijn groot, zegt Lennartz, vooral voor Amsterdammers die een huis willen kopen. "Als beleggers een hogere prijs kunnen betalen, dan moeten deze jonge kopers daarin mee."

Het gevolg: zij steken zich in enorme hypotheekschulden en dat is riskant. Denk aan de vorige crisis, toen de prijzen daalden en huizen onder water kwamen te staan, doordat de hypotheek hoger was dan de waarde van de woning.

13%

In 2016 valt 13 procent van de gekochte huizen in Amsterdam in handen van kleine beleggers, die de woning verhuren. Zes jaar ervoor is dat nog 7 procent.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden