Update

Beleggers bejubelen besluit centrale banken

In New York werd, evenals in Europa, uitbundig gereageerd op maatregelen van de belangrijkste centrale banken in de wereld. De groep, waaronder de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank, wil door meer dollars beschikbaar te maken in het financiële systeem de spanningen op de geldmarkt tegengaan. Ook moet de ingreep de economische activiteit stimuleren.

ANP/Redactie
null Beeld reuters
Beeld reuters

De graadmeters in New York stonden lange tijd ruim 3 procent hoger, maar in het laatste halfuur werd de winst nog verder opgevoerd. De Dow-Jonesindex sloot 4,2 procent hoger op 12.045,68 punten. De S&P 500-index won 4,3 procent tot 1246,96 punten en de Nasdaq ging 4,2 procent vooruit tot 2620,34 punten.

De maatregelen zijn vooral bedoeld om een dreigend liquiditeitsprobleem bij de banken tegen te gaan, legt Maarten Leen, hoofd macro-economie bij ING, uit. Door het onderlinge wantrouwen is het vooral voor Europese banken steeds moeilijker dollars te krijgen. Als ze ze niet op de particuliere markt krijgen, kunnen ze nu bij de centrale banken terecht, aldus Leen.

Volgens econoom Peter Cardillo van Rockwell Global Capital in New York vermijden de centrale banken met hun ingrijpen dat de wereldeconomie in een recessie belandt. 'De enorme injectie van liquiditeit fungeert als een luchtkussen.'

De Chinese centrale bank gaf de handel ook een steuntje in de rug door voor het eerst in bijna 3 jaar de eisen voor de kapitaalratio's van Chinese banken te laten vieren. Peking wil daarmee de kredietverstrekking stimuleren.

Financiële fondsen en andere bedrijven die gevoelig zijn voor conjuncturele schommelingen trokken de kar. Bank of America, Citigroup en JPMorgan Chase stonden tussen 7,3 en 8,9 procent in de plus. De verlaging van de kredietwaardigheid van onder meer deze 3 banken gisteren, door Standard & Poor's, leek door beleggers vergeten.

De fabrikant van zware vrachtwagens en bulldozers Caterpillar was ook bovenin de Dow te vinden met een winst van ruim 8 procent. Ook aluminiumproducent Alcoa deed goede zaken met een plus van 7,6 procent.

Home Depot, de keten van doe-het-zelfwinkels, was vrijwel de gehele handelssessie de enige daler in de Dow. Het aandeel wist uiteindelijk een winst te boeken van 0,7 procent.

De euro zakte een beetje terug, van 1,3465 dollar bij het slot van de Europese beurzen tot 1,3435 dollar. De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie steeg met 0,5 procent tot 100,30 dollar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden