'Belegger vergroot kans op huizenbubbel in Amsterdam'

De rol van beleggers op de Amsterdamse huizenmarkt is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Ze vergroten hiermee de kans op een huizenbubbel.

Michiel Couzy
null Beeld anp
Beeld anp

Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam en de Katholieke Universiteit Leuven, in opdracht van de SP.

In 2016 viel 13 procent van de gekochte huizen in Amsterdam in handen van beleggers die vervolgens overgingen tot verhuur van de woning, het zogenoemde buy-to-let. Zes jaar eerder was dat nog zeven procent; bijna een verdubbeling in zes jaar tijd.

Beleggers zijn vooral actief in de grachtengordel, de Haarlemmerbuurt en het oostelijk deel van het centrum. De huurmarkt groeit hierdoor. Inmiddels is 26,7 procent van de huizenmarkt particuliere huur, dat was in 2012 nog 24,2 procent.

Buy-to-let
In heel Nederland is buy-to-let vanaf 2012 met 75 procent toegenomen, met name in de grote steden, met uitzondering van Utrecht en studentensteden als Groningen en Maastricht.

"Deze nieuwe spelers op de koopmarkt verdringen potentiële eigenaar-bewoners," concluderen de onderzoekers.

De resultaten bevestigen het politieke debat dat in Amsterdam al enige tijd wordt gevoerd, na onthullingen van Het Parool over particuliere beleggers die meer dan honderd panden bezitten in de stad. Deze beleggers oefenen veel invloed uit op de toch al oververhitte huizenmarkt, met de bijbehorende prijsstijgingen.

Hoorzitting
Begin dit jaar hield de gemeenteraad een hoorzitting over buy-to-let in Amsterdam, gevolgd door nieuwe maatregelen die beleggers moeten intomen, zoals een vergunning voor verhuur en een onderzoek naar woonplicht: wie een huis koopt, moet daar ook in gaan wonen.

Buy-to-let heeft invloed op de huizenprijzen, concluderen de onderzoekers. De belangrijkste motor van de prijsstijgingen is de oplopende hypotheekschuld van Nederlanders. Beleggers zorgen voor verdere prijsopdrijving.

Huizen zijn voor hen aantrekkelijke beleggingen, vanwege de lage rente, maar ook doordat de prijzen langdurig stijgen. "Dit vergroot de kans op een vastgoedbubbel," aldus de onderzoekers.

Lees ook: Groeiende ongelijkheid op de woningmarkt: van wie is deze stad eigenlijk?

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden