'Belegger niet altijd correct geïnformeerd door bedrijf'

Beleggers worden door beursgenoteerde ondernemingen niet altijd correct geïnformeerd over financiële zaken. Zo voldoet de verslaglegging over de beloning van bestuurders en commissarissen nog steeds niet in alle gevallen aan de wettelijke vereisten. Dat concludeert de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in een vandaag gepubliceerd rapport.

Aandelenbeurs in Amsterdam. Beeld anp
Aandelenbeurs in Amsterdam.Beeld anp

De toezichthouder bekeek jaarverslagen over 2012 en stelt vast dat de informatie voor beleggers over de daadwerkelijke stand van zaken binnen ondernemingen niet altijd 'eenduidig, duidelijk of juist' is. Bedrijven hebben wel meer oog voor de kwaliteit van hun financiële verslagen, maar in de praktijk blijft nog veel te wensen over.

De informatie die banken en verzekeraars geven over kredietrisico's die kleven aan hun beleggingen en vorderingen kan ook beter. Dat betreft bijvoorbeeld verstrekte leningen waarvan niet zeker is of die kunnen worden terugbetaald. Ook de informatie die wordt gegeven over kasstromen laat ruimte voor verbetering.

De AFM wijst erop dat beleggers juist in toenemende mate behoefte hebben aan kwalitatief goede informatie, nadat hun vertrouwen ook door recente incidenten op de proef is gesteld. 'Voor het terugvinden van het vertrouwen en om tegemoet te kunnen komen aan de groeiende vraag van beleggers moet het aanbod worden aangescherpt. Het is vervelend dat de gevoelde noodzaak tot verbetering nog niet over de hele linie doorklinkt', zegt AFM-bestuurder Gerben Everts.

De toezichthouder neemt volgend jaar de jaarverslagen 2013 onder de loep en zal dan opnieuw nagaan bij alle beursgenoteerde ondernemingen of de verslaglegging over de beloningen van de top juist is gebeurd. Daarnaast doet de AFM specifiek onderzoek naar onder meer de risicoparagraaf. De risicoparagraaf is vaak nog een opsomming van allerlei zaken die mogelijk kunnen gebeuren. Voor beleggers is het veel interessanter te worden geïnformeerd over de grootste risico's in de vorm van een top vijf, aldus de toezichthouder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden