Beleggende huisarts weer in opspraak

AMSTERDAM - Credit Suisse zegt voor 340 miljoen dollar te zijn opgelicht door de Nederlandse multimiljonair Louis Reijtenbagh. De Zwitserse zakenbank spreek van 'bedrog op ongekende schaal'.

Credit Suisse heeft een procedure bij de rechtbank in New York aangespannen tegen Reijtenbagh in een poging nog iets van het geld terug te krijgen. De 63-jarige zakenman, die in de laatste Quote-ranglijst van 500 rijkste Nederlanders met een geschat vermogen 590 miljoen euro op de 42ste plaats stond, zou via schimmige transacties enorme bedragen die hij had geleend van Credit Suisse hebben weggesluisd.

Reijtenbagh maakte fortuin door te speculeren op koersdalingen. Twee weken kwam de zakenman ook al negatief in het nieuws omdat de Belgische belastingdienst hem verdenkt van belastingontduiking. De belegger woont officieel in Monaco, maar de Belgische fiscus gaat ervan uit dat hij zijn zakenimperium vanuit Brasschaat bestuurt. Reijtenbagh zou de Belgische schatkist nog miljoenen schuldig zijn.

De samenwerking tussen Reijtenbagh en Credit Suisse dateert van april 2006. Sindsdien heeft de bank in totaal 751 miljoen verstrekt aan zijn op de Maagdeneilanden gevestigde beleggingsbedrijf Plaza Group, dat in totaal voor meer dan een miljard dollar in beheer had. Veel van dat geld werd gestoken in vastgoed en grote beleggingsfondsen.

De afgelopen maanden werden deze beleggingen door de malaise op de financiële markten zo weinig waard, dat Reijtenbagh voor de Plaza Group uitstel van betaling moest aanvragen.

Credit Suisse zou met Reijtenbagh overeen zijn gekomen dat hij het geleende geld alleen in investeringsfondsen van de Zwitserse bank zou steken. In plaats daarvan zou de zakenman 340 miljoen dollar hebben weggesluisd naar zijn eigen bedrijf Blackthorne.

De Plaza Group heeft kantoren in België, Monaco en Luxemburg. Het bedrijf wordt bestuurd door Reijtenbagh en zijn zoons Jacco en Edgar. De twee broers delen een appartement in de Trump Tower in New York.

De van oorsprong Almelose huisarts kwam in de jaren tachtig in opspraak vanwege een fraude met 'babytickets' van KLM, waarmee hij en zijn familieleden eerste klas de wereld rondvlogen. Het leverde hem de bijnaam 'The Flying Doctor' op. Niet lang daarna wist hij tijdens de Mexicaanse 'peso'-crisis in 1994 de erfenis van zijn ouders te verveelvoudigden door te speculeren op een daling van de dollar. In de jaren die volgden wist Reijtenbagh vaker te profiteren van bedrijven die in de problemen waren geraakt. Zo verdiende hij tientallen miljoenen aan de ondergang van vrachtwagenfabrikant DAF. Toen automatiseerder Getronics in 2003 in zwaar raakte, leverde dat hem honderd miljoen euro op.

Reijtenbagh, die momenteel op de Maagdeneilanden verblijft, ontkent de aantijgingen van Credit Suisse. (HET PAROOL)

De Zwitserse zakenbank spreekt van 'bedrog op ongekende schaal'. Foto EPA Beeld
De Zwitserse zakenbank spreekt van 'bedrog op ongekende schaal'. Foto EPA

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden