Beledigen en complimenteren op 'geheime' versiercursus in Amsterdam

Hij wordt wel vergeleken met omstreden vrouwenversierder Julien Blanc, maar daar is Tim Veninga het absoluut niet mee eens. Zijn cursus werd zaterdag wel op een geheime locatie gehouden want Veninga had last van boze feministen en met de dood dreigende twitteraars.

Tim Veninga (links) geeft datingtips. Beeld Dingena Mol
Tim Veninga (links) geeft datingtips.Beeld Dingena Mol

'Sex bomb, sex bomb, you're my sex bomb', zingen de krap honderd mannen richting vier uitverkoren kerels die een potentiële verovering moeten voorstellen. Sommige jongens wiegen een beetje ongemakkelijk met de heupen, maar de meesten kijken schaapachtig om zich heen.

De mannen staan na bijna drie uur versiercollege eindelijk even op. Tim Veninga, een slungelige jongen met zijn handen in zijn zakken, versiercoach en zelfverklaarde manslut (mannelijke slet), moedigt ze aan. Dit is een oppepper voordat de groep de kroegen rond het Rembrandtplein onveilig gaat maken. Dan zullen ze de technieken toepassen die ze van Veninga hebben geleerd. Aantrekken en afstoten, bijvoorbeeld. Complimenten geven, maar ook beledigen. En de 'kunst van het handtastelijk worden'. Over vrouwen met respect behandelen, wordt met geen woord gerept.

Geheime cursus
De locatie van de cursus - die vandaag voor promotiedoeleinden gratis is - moest geheim worden gehouden. 'Boze feministen en haters van de media' zouden anders roet in het eten gooien. 'Eén telefoontje naar het hotel waar we een ruimte huren, en het gaat niet door', zegt Veninga tussen de bedrijven door.

Dit hotel, in de buurt van het Rembrandtplein, weet niet dat in één van de conferentiezalen een stoomcursus vrouwenregelen wordt gehouden. Versiercoach Veninga gebruikt al jaren een bevriend bedrijf als schuilnaam.

Geen Julien Blanc
Het is niet alleen sinds de omstreden en uit Amsterdam geweerde datingcoach Julien Blanc - 'vrouwen zijn objecten, je moet ze als vuil behandelen' - zijn tournee maakt, dat het moeilijk is om versiercursussen in nette onderkomens te houden. 'Sinds ik dit werk doe, kom ik al wantrouwen tegen', zegt de 25-jarige versiercoach, die zes jaar geleden met zijn trainingen begon.

Ook Veninga's cursus is vaak verguisd en weggezet als vrouwonvriendelijk. Al zegt hij niet meer dan zijn eigen ervaringen te willen delen en onzekere mannen te helpen 'een liefdesleven van een rockster' te krijgen. Dat betekent veel vrouwen het bed in manipuleren. Of het ethisch verantwoord is? Nee, beaamt Veninga onmiddellijk, veel van zijn methodes om 'chicks te fiksen' zijn 'fucked up', schrijft hij ook in zijn dit jaar verschenen boek 'Manslut'. 'Maar zoals Julien Blanc over vrouwen praat, en aanzet tot aanranding, doe ik niet. Ik ben pissig dat ik met hem word vergeleken.'

Van heinde en verre
Toch zijn Veninga's slogans ook op het randje. In één van zijn zelfhulpvideo's vergelijkt hij vrouwen met honden. 'Ik snap niet dat daar zo moeilijk over wordt gedaan. Ik geef deze cursussen ook voor vrouwen, en dan vergelijk ik mannen met ratten. Daar hoor je dan niemand over.'

Deelnemers aan de cursus zijn van heinde en verre toegestroomd, uit Uden, Hilversum, Groningen en Limburg. Om 19.00 uur verzamelen ze voor de Albert Heijn op het Koningsplein, om later in colonne naar de geheime locatie te lopen. Een 27-jarige deelnemer uit Deventer is er ook bij. Hij heeft er vandaag een uitje van gemaakt en kwam 's ochtends al naar Amsterdam. 'Ik heb al tien vrouwen aangesproken', zegt de barman en boekhouder trots. Telefoonnummers leverden het hem nog niet op. Maar het was goed oefenmateriaal.

Stoer en zelfverzekerd
De lange man is een paar jaar geleden met flirtcursussen begonnen. Hij was het zat om onzeker en verlegen te zijn. Hij volgde sessies bij concurrent Masterflirt, keek YouTubefilmpjes en was een dag eerder al in Rotterdam bij een workshop van Tim Veninga. 'Versieren is een spier die je moet trainen', zegt de Deventenaar. 'Alleen als je het veel doet, word je beter.'

Zoals de jongen uit Deventer zijn er velen deze avond. Verlegen jongens, onzekere jongens. Jongens die nog nooit een relatie hebben gehad, of na een gestrand huwelijk ontdekken dat ze niet weten hoe ze een vreemde vrouw moeten aanspreken. Ze komen in alle kleuren en vormen, dik en dun, knap en lelijk, kort en lang. Ze willen allemaal weten hoe het beter te doen bij de vrouwen, alsof de vrouw een code is die moet worden gekraakt, een gevaarlijk dier dat alleen met een specialistenopleiding te benaderen is. 'Deze mannen trekken aan het kortste eind, omdat ze zo aardig zijn', zegt Veninga.

De emancipatie, te veel vrouwelijke rolmodellen en diepe onzekerheid worden door hem en de aspirant-versierders genoemd als oorzaak van hun sores. De jongens en mannen die hier komen, voelen zich volgens Veninga vooral onhandige sukkels en verlangen naar een stoer en zelfverzekerd bestaan. De meesten kunnen alleen maar dromen van Veninga's leven, die naar eigen zeggen het afgelopen jaar met meer dan driehonderd vrouwen het bed in dook. Zelf zegt hij daarover: 'Vrouwen veroveren is mijn werk. En net als iedereen doe ik dat ook wel eens met tegenzin.' 'Ik zet echt niet aan tot aanranding'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden