Belastingtelefoon heeft nog te lange wachttijden

De meeste telefoontjes krijgt de Belastingdienst in het voorjaar, als iedereen zijn belastingpapieren invult. Foto GPD Beeld
De meeste telefoontjes krijgt de Belastingdienst in het voorjaar, als iedereen zijn belastingpapieren invult. Foto GPD

DEN HAAG - Nederlanders die de Belastingtelefoon bellen, moeten nog te vaak lang wachten voordat ze iemand aan de lijn krijgen. In de eerste tien maanden van vorig jaar was de dienst minder goed bereikbaar was dan een jaar eerder.

Dit blijkt uit een rapport dat staatssecretaris Jan Kees de Jager (Financiën) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De Jager vindt een wachttijd van 1 minuut en 40 seconden nog toelaatbaar, maar dat wordt lang niet altijd gehaald: in 27 van de honderd gevallen duurde het langer voordat iemand te woord werd gestaan.

In 2008 was dat bij negentien op elke honderd bellers het geval. De minder goede bereikbaarheid is onder andere een gevolg van het grote aantal telefoontjes dat de fiscus te verwerken kreeg.

Vorig jaar kwamen er tot en met oktober elf miljoen telefoontjes binnen, wat neerkomt op een toename van tien procent.

De telefooncentrale van de fiscus, die toch al met technische problemen had te kampen, raakte daardoor overbelast.

Veel bellers hadden vragen over toeslagen, die ze onduidelijk vonden. Om de vragen hierover beter af te handelen, heeft De Jager besloten 150 extra werkplekken te realiseren.

De meeste telefoontjes krijgt de Belastingdienst overigens in het voorjaar, als iedereen zijn belastingpapieren invult. Op topdagen komen dan meer dan 100.000 telefoontjes binnen.

Ook met het afhandelen van bezwaarschriften wil het nog niet vlotten bij de fiscus. De dienst streeft ernaar 95 procent van de bezwaarschriften tijdig af te handelen, maar bleef in de eerste tien maanden van 2009 steken op 85 procent.

Bij de afhandeling van klachten ging het beter, maar ook op dat gebied werd vorig jaar het streefcijfer niet gehaald. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden