Belastingdruk rijkere landen loopt verder op

De belastingdruk in de rijkere landen is vorig jaar verder opgelopen, tot het hoogste niveau sinds de financiële crisis van 2008. Dat maakte de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) vandaag bekend.

null Beeld anp
Beeld anp

De belastinginkomsten in de lidstaten van de OESO liepen in 2013 op tot 34,1 procent van het bruto binnenlands product (bbp). In 2012 bedroeg de belastingdruk nog gemiddeld 33,7 procent, in 2011 kwamen de belastinginkomsten overeen met 33,3 procent van de betrokken economieën. De OESO, de economische denktank van de geïndustrialiseerde landen, zag de inkomsten vorig jaar toenemen in 21 van de 30 lidstaten waarvan de cijfers beschikbaar waren.

De belastingdruk, het geheel van belastingeninkomsten ten opzichte van het bruto binnenlands product (bbp), nam in 2008 en 2009 af en loopt sinds 2010 weer op. Door de toename van vorig jaar liggen de belastinginkomsten bijna weer op het niveau van de piek die in 2007 werd bereikt.

De belastingen namen het sterkst toe in Portugal, Turkije, Slowakije, Denemarken en Finland. De sterkste dalingen werden geregistreerd in Noorwegen, Chili en Nieuw-Zeeland. De belastingdruk was vorig jaar met 48,6 procent het hoogst in Denemarken, gevolgd door Frankrijk (45 procent) en België (44,6 procent).

Vergelijken is lastig
Pascal Saint-Amans, directeur van het Centrum voor Fiscaal Beleid van de OESO, wijst wel op de moeilijkheden van een vergelijking. De fiscaliteit weerspiegelt ook de 'cultuur van een land'. Saint-Amans bedoelt daarmee dat sommige landen meer inschrijvingsgeld vragen voor de universiteit of dat de ziekteverzekering er niet als taak van de overheid wordt beschouwd. Daardoor varieert de belastingdruk sterk.

Niet alleen verschilt de belastingdruk, ook de samenstelling van de belastingen 'varieert sterk tussen de verschillende landen'. Wel is er één steeds weerkerende trend: 'Op de lange termijn is de belasting op toegevoegde waarde (btw) in veel landen sterk toegenomen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden